ANALYS Igår söndag skulle handels- och samarbetsavtalet mellan Storbritannien och EU vara ihopsytt och egentligen lång tidigare än så. Det var det inte och beskedet är nu att man förhandlar på övertid fram till onsdag. Allt färre tror att dessa extra dagar kommer att göra någon skillnad och den första december kastar de brittiska öarna loss från kontinenten, ”deal or no deal”.

Britterna skulle ha återtagit sin nationella suveränitet redan i mars 2019 men utträdet har i omgångar skjutits på framtiden på grund av svårigheter att få ett avtal på plats som reglerar Storbritanniens och EU:s mellanhavanden i framtiden. Deadline är nu 31 december och signalerna hittills är att det inte blir någon ytterligare förlängning även om osvuret är bäst.

Bara dagar återstår

Något avtal finns dock inte heller på plats nu med endast dagar kvar till slutdatum och i flera centrala frågor står parterna långt ifrån varandra. EU strävar efter att avtalet så långt möjligt ska efterlikna det tidigare medlemskapet medan Boris Johnsons politiska framtid sannolikt hänger på att avtalet signalerar tillräckligt mycket av brittisk suveränitet.

Även om ett avtal skrivs under på onsdag – något som spelbolagens odds talar emot – är det svårt att se hur det ska hinna giltigförklaras till nyår. Det är i storleksordningen 600 sidor juridisk text som korrekt i varje stavelse och betydelse ska översättas till samtliga EU-språk och hinna läsas igenom och diskuteras av medlemsstaternas regeringar. Det är ett jobb som brukar ta flera månader.

Sovereignty eller brino?

I den inrikespolitiska debatten är begreppen ”sovereignty” och ”brino” centrala, det sistnämnda en akronym för ”brexit in name only”. Ett avtal som blir ett utträde ur EU endast till namnet skulle kunna bli förödande för Boris Johnson och resultera i en högröstad svekdebatt mot honom. Suveränitet är vad han gick till val på när han lovade att ”get brexit done”.

I Bryssel hoppas man ändå att Johnson ska vika ned sig. Detta genom att hänvisa till prognoser om att den brittiska ekonomin, som redan är hårt ansträngd av effekterna från de åtgärder som har vidtagits för att hejda corona-pandemins framfart, ska ta ytterligare stryk om Storbritannien går avtalslöst ur unionen.

Om det är en vederhäftig analys eller bara skrämseltaktik råder det delade meningar om. Den brittiska regeringens egen prognos har stavats ”unleash Britain’s potential”, det vill säga att landet hämmas av EU-medlemskapet och skulle blomstra ekonomiskt efter en frigörelse från unionen.

Boris Johnsons framtid på spel

För Johnson handlar det om att välja mellan att gå till historien som mannen som förhandlade bort utträdet ur EU eller stå på sig och riskera en annan kritik om att ha satt den brittiska ekonomin i fritt fall om prognosmakarna får rätt.

Formellt har Johnson ett starkt mandat att driva sin linje om ett riktigt brexit i motsats till ett brino. Han vann en jordskredsseger med det budskapet för ett år sedan. Men så kom corona och vände uppochned på det mesta.

För den brittiske premiärministern handlar det nu om att lägga örat mot marken och lyssna efter om och i så fall i vilken utsträckning det mandatet sedan valet har försvagats i opinionen. En felbedömning och han kan bli nästa premiärminister som tvingas avgå på grund av brexit.

LÄS ÄVEN: Hård brexit kryper allt närmare