För några dagar sedan väcktes åtal mot 21-årige Mahamed från Somalia efter att han i mars i år i Skellefteå brutalt mördade en man med 40 knivhugg. Det framkommer nu att mordet begicks bara tio dagar innan Mahamed skulle ha tvångsutvisats och hade kunnat förhindras om han tagits i förvar.

Mahamed kom till Sverige under 2015, det år då det svenska mottagandet i det närmaste helt kollapsade under det enorma asyltrycket. Han sökte uppehållstillstånd som så kallat ensamkommande flyktingbarn men fick avslag.

Trots utvisningsbeslut har Mahamed hållit sig kvar i Sverige och flyttat runt mellan olika lägenheter som tillhör andra migranter. När Mahamed den 17 mars med 40 knivhugg mördade en annan övernattare i den lägenhet han för tillfället fått hysa in sig i var det bara tio dagar kvar till dess han den 27 mars skulle tvångsutvisas.

LÄS MER: Mördade kompisen med fyrtio knivhugg – nu åtalas Mahamed

Om Mahamed förvarstagits inför verkställandet av utvisningen hade det brutala mordet kunnat förhindras. Nu blir han vid fällande dom kvar i Sverige i många år framöver som klient i den svenska fångvården till mångmiljonkostnader för de svenska skattebetalarna.

Flera mord och terrordåd hade kunnat förhindras med förvarstagning
Kritik har tidigare riktats mot hur migranter utan asylskäl och med utvisningsbeslut tillåts att röra sig fritt i det öppna samhället med de risker det innebär. Rakhmat Akilov kunde i april 2017 utföra ett blodigt terrordåd på Drottninggatan i Stockholm därför att han inte tagits i förvar efter utvisningsbeslut.

Abraham Ukbagabir som i augusti 2015 med rasistiska hämndmotiv brutalt högg ihjäl en kvinna och hennes vuxne son på IKEA-varuhuset i Västerås ”därför att de såg svenska ut” hade också fått besked om utvisning men inte tagits i förvar.