Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, skrev i november förra året kritiskt på Facebook om muslimska böneutrop från den lokala minareten, för vilket han åtalades. Idag kom domen från Blekinge tingsrätt som friar Larsson.

Åtalet kom efter att den socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar gjort en polisanmälan mot Larssons Facebook-inlägg. I texten konstaterade Larsson att det slagord, ”Allahu akbar”, som skanderas ut från minaretens högtalare är identiskt med det som muslimska jihadister ropar när de utför sina terrordåd, vilket stämmer rent faktiskt.

LÄS MER: SD:s gruppledare i Karlskrona åtalas för hets mot folkgrupp efter anmälan från socialdemokrat

Det visade sig senare att åklagaren Lena-Marie Bergström som åtalade Larsson hyser ett starkt SD-hat, för vilket hon gett uttryck på ett hemligt konto på Facebook, som dock avslöjades.

LÄS MER: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

Efter avslöjandet gick Bergström under jorden och strax därefter avlägsnades hon som åklagare i målet på grund av hennes jävighet.

LÄS MER: Åtalade Sverigedemokrat för hets mot folkgrupp – är jävig

Idag kl 14 kom domen från tingsrätten. De friar Larsson från anklagelserna. Ur domen:

Sammanfattningsvis kan sägas att inte varje yttrande som innehåller omdömen om en viss grupp eller varje uttryck för missaktning av en sådan grupp är straffbelagt.

[..]

Christopher Larssons inlägg har emellertid lämnats i ett klart politiskt sammanhang. Det har publicerats på Sverigedemokraterna Karlskronas Facebook-sida av Christopher Larsson som är politiskt aktiv och gruppledare för Sverigedemokraterna i Karlskrona. Det har varit ett inlägg i en aktuell och pågående politisk fråga; nämligen uppförandet av en minaret och tillåtligheten av böneutrop.

[..]

Christopher Larsson hade kunnat lyfta fram den religionskritik han åsyftat samt sin besvikelse över minareten och böneutropen utan att uttrycka den missaktning som inlägget nu medför. Omständigheterna kring inlägget har emellertid varit sådana att det inte är nödvändigt eller rimligt att inskränka Christopher Larssons yttrandefrihet i detta fall. Hans inlägg har inte klart överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion och inlägget bör i stället bemötas i en fri, robust och öppen debatt. Christopher Larsson ska därmed frikännas.

”Låter oss inte tystas”
– Jag är lättad, inte bara för min skull utan även för Sverige. Vi har kvar yttrandefrihet och demokrati trots socialdemokraternas ansträngningar att tysta oss. Men vi kommer aldrig låta oss tystas!, säger Larsson till Samhällsnytt.

Sverigedemokraterna har redan tidigare förespråkat att avskaffa HMF-lagstiftningen som de anser är en åsiktslag som begränsar yttrandefriheten.

*texten uppdateras*