Då MSB:s före detta generaldirektör Dan Eliasson satte sig på planet till Spanien inför jul- och nyårshelgen var det för att ”prioritera familjen”. Det framgår av ett brev han skickat till de forna medarbetarna.

Trots att det stormat rejält kring Eliassons agerande under julhelgen har han valt att inte uttala sig till media. På onsdagen lämnade han sin post och ersätts tillfälligt av avdelningschef Camilla Asp.

LÄS ÄVEN: Här är Eliassons nödvändiga resa: Gick på gayklubb och festade ”vilt” med statsradions kokainguru

I det interna brevet med rubriken ”Tack och hej” som skickades ut på onsdagen är han dock desto öppnare.

Enligt Eliasson togs beslutet om att flyga till Las Palmas ”efter noga överväganden” då han valde att ”prioritera familjen, som har fått stå tillbaka under både det gångna året och också under de närmare 20 år jag haft ledande befattningar i min statliga yrkeskarriär”.

Vidare skriver han att familjen sedan långt tillbaka har eget boende i Las Palmas och att dottern vistas och arbetar där en längre period. Familjen ska också ha testats innan resan.

Förstår reaktionerna

Han säger sig kunna förstå reaktionerna, ”inte minst mot bakgrund av att många äldre personer inte har kunnat träffa sina barn och barnbarn under pandemin”.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Dan Eliassons hållhakar på Socialdemokraterna gör honom omöjlig att sparka

Avslutningsvis konstaterar Eliasson att reaktionerna har gjort det svårt för honom att fortsätta leda myndigheten.

Jag gör detta av respekt för er mina kollegor på MSB som behöver fokusera på att hantera pandemin och inte att krishantera för en GD. Ni behöver arbetsro för att utföra era viktiga arbetsuppgifter. Självklart spelar omsorg och kärlek till min familj en avgörande roll.