Efter att Dan Eliasson gått från myndighet till myndighet, och aldrig tycks orsaka annat än oreda, frågar sig alltfler hur det är möjligt att han ständigt får dessa nya toppuppdrag – nu senast som generaldirektör för MSB. En person med god insyn menar sig ha svaret.

På måndagen rapporterade Samhällsnytt att Eliassons ”nödvändiga” resa till Kanarieöarna vid jul orsakat internationella rubriker. Bland andra är det BBC och New York Times som skriver.

På Eliassons cv finns generaldirektör för Migrationsverket då han dömdes för brott mot grundlagen, generaldirektör för Försäkringskassan då miljontals mejl ur myndighetens system raderades och rikspolischef då han enligt Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must begick brott mot säkerhetsskyddsförordningen.

Vad är då anledningen till att en person som gång på gång uppvisar en sådan inkompetens fortsätter att belönas med toppositioner? Dan Eliasson tillhör ”S-garnityret av ledande tjänstemän som är lojala med partiet”, enligt initierade bedömare som Svenska Dagbladet talat med.

Impopulär på MSB

På MSB ger man inte mycket för Eliassons påståenden om att resan var nödvändig.

– Det är klart att en del är upprörda, förklaringen att det var nödvändigt att flyga till Kanarieöarna är inget hållbart argument, men på något sätt är vi inte förvånade. Dan Eliasson kör sitt eget race. Han bryr sig inte om vad andra tycker. Så här kan det vara även i vanliga fall, han reser runt i landet på egen hand och de flesta har ingen aning om var han kommer att dyka upp, säger en person med god insyn till SvD.

Trots att vissa röster nu höjts för att sparka Eliasson kommer detta enligt källan inte att vara ett alternativ, och skälet uppges vara att han sitter på alltför mycket potentiellt komprometterande information.

– Eliasson tillhör inte den innersta kretsen i partiet, men han ingår i en nära krets. Om partiet förnedrar honom finns risken att han förr eller senare berättar vad han vet om vad som har hänt i olika sammanhang, säger en person med god insyn.

Förtroenderas

Enligt en mätning från Demoskop har bara sex procent av svenska folket förtroende för Dan Eliasson. Samtidigt rasar förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) med sju procentenheter.