I helgen uppmärksammades det att en koranskulptur placerats i Magistratsparken i Malmö. Vem som står bakom aktionen är oklart. Nu har gatukonstnären Dan Park genomfört en kupp på platsen och märkt det olagliga betongblocket med ordet ”burn” nedanför Koranen.

Skulpturen som i Expressen beskrivs som ett ”konstverk” som är ”snyggt och prydligt placerat” har skapats av ett betongblock och metall som ska likna muslimernas heliga bok Koranen. Efter medieuppmärksamheten har skulpturen utsatts för vandalisering.

LÄS ÄVEN: Koran i metall står som skulptur i Malmö

Gatukonstnären Dan Park, som är känd för att bland annat placera ut affischer och klistermärken föreställande politiska budskap blandat med satir i Malmö, har genomfört en kupp mot skulpturen och personerna bakom. Nedanför Koranen går det nu att läsa ”burn” (brinn/bränn) i anslutning till boken.

Konstnären uppmärksammades nationellt i augusti förra året när han tillsammans med dansk-svenske politikern Rasmus Paludan planerade en islamkritisk demonstration med koranbränning i Malmö. Det var något som Polismyndigheten plötsligt skulle neka med hänvisning till att de inte kunde garantera säkerheten någonstans i staden.

Park: ”Vänsterhipsters som vill provocera svenskar”

Samhällsnytt har varit i kontakt med Park som berättar att han målade på koranskulpturen eftersom den är olagligt placerad i parken och ville genomföra en motaktion mot islamiseringen.

– Jag avväpnade en politiskt korrekt provokation som koranskulpturen var från början. Pro-islamisering blev No-islamisering.

Vidare uppger Park att han inte tror att skulpturen är placerad i parken av muslimer utan av vänsterorienterade personer.

– Upphovsmännen är knappast muslimer som vill göra reklam för Koranen. Det är några vänsterhipsters som vill provocera ”islamofober”, det vill säga vanliga svenskar.

Malmö stad: ”Vi återkommer”

I sociala medier har många reagerat negativt på utplaceringen av skulpturen. Malmö stad svarar att de inte har någon information att ge men ska återkomma när fastighets- och gatukontoret har undersökt saken.

LÄS ÄVEN: Malmö skänkte hundratusentals kronor till inställd Eid-festival