Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) gav under en debatt i Folketinget på tisdagen ett tydligt besked om att de ukrainska flyktingarna inte är här för att stanna. Så snart situationen medger ska de återvända hem och hjälpa till med återuppbyggnaden av hemlandet.

I Sverige har asylrätten under lång tid fungerat som ett verktyg för permanent migration. Den politiska debatten har haft som utgångspunkt att alla som kommer ska stanna, integreras och snabbt tilldelas svenska medborgarskap.

I Danmark är hållningen en annan och i samband med de senaste veckornas anstormning av ukrainska flyktingar ger statsminister Mette Frederiksen (S) ett tydligt besked: Ukrainarna ska så snart situationen medger återvända till sitt hemland och hjälpa till att bygga upp det igen efter kriget.

Danska statsministern och ukrainska ambassadören överens

Förtydligandet kom på tisdagen i en riksdagsdebatt. Detta efter att Ukrainas ambassadör i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, i intervju med flera medier understrukit att de ukrainare som nu flyr sitt land och kommer till Danmark inte ska integreras och stanna där.

Ambassadören har fått gehör för detta från den danska regeringen. Landets socialdemokratiska statsminister Mette Fredriksen klargör att hon är helt ense med honom om att det är något tillfälligt vara flykting från krig och att grundinställningen måste vara att man en dag ska återvända och bygga upp sitt hemland igen.

Tillfällighet nödvändigt för att kunna hjälpa andra i framtiden

Fredriksen påpekade i den debatt i Folketinget där frågan togs upp att det förhållningssättet är en förutsättning för att Danmark ska kunna hjälpa andra i framtiden. I Sverige har nuvarande och tidigare regeringar fått skarp kritik för att ha fört en politik där landet nu “är fullt” och det saknas kapacitet att hjälpa ukrainska krigsflyktingar på det sätt som annars skulle vara möjligt.

– Det är ett annat förhållningssätt till flyktingfrågan än vad vi normalt hör, och det håller jag mycket med om. Att vara flykting är tillfälligt, så man måste återvända och hjälpa till att bygga upp sitt hemland när man får möjlighet. Det gör att vi kan hjälpa andra flyktingar.

Danmark har klubbat en speciallag som ska ge ukrainarna rätt att stanna i maximalt två år. Under tiden ska de arbeta eller utbilda sig så att de när de återvänder är bättre rustade att göra en insats för sitt hemland. Ambassadör Mykhailo Vydoinyk har uttryckt tacksamhet över att lagen signalerar tillfällighet.

Säger nej till överstatligt kvotsystem för ukrainska flyktingar

I samband med den ukrainska flyktingvågen har den gamla och kontroversiella frågan om överstatlig fördelning av migranter dammats av igen från visst politiskt håll. Den har legat i träda då flera länder hållit emot och påtalat att vilka och hur många människor ett land släpper in är något som måste avgöras på nationell nivå.

På en presskonferens efter Folketingsdebatten avvisade Mette Frederiksen den idén. Detta med hänvisning till att de flyende ukrainska kvinnorna och barnen sannolikt vill hålla sig i närområdet och så nära sina stridande makar och fäder som möjligt och inte deporteras ut till EU:s ytterkanter. Frederiksen tillfogade dock att Danmark är beredda att ta sin del av ansvaret om ett sådan kvotsystem ändå skulle införas för ukrainska flyktingar.