DEBATT I Sverige älskar vi att betrakta oss själva som förebilder. Som förnuftets och diplomatins röst. I synnerhet regeringen Löfven är duktig på att peka ut andra politiska system som tvivelaktiga. Man tar ett kollektivt avstånd från politiska beslut och kallar dem ”kontroversiella”.

Till exempel nu senast Danmarks förslag till en förnyad, till verkligheten anpassad migrationspolitik där man avser förlägga asylprocessen långt från den danska gränsen. När detta blev känt gick det ett sus av förfäran genom det svenska pk-folkets åsiktskorridor. Mest smärtsamt var nog insikten att svenska drev inte biter på Danmark. I Danmark används istället Sverige och dess politiska dysfunktion som ett avskräckande exempel. Danskarna fasar för att deras land ska bli lika trasigt om Sverige.

Svensken genomkokt groda

Det var länge sen jag såg metaforen den kokta grodan nu. Grodan som kokas så långsamt att den inte märker hur dess liv sipprar ur den. Svensken är onekligen snart en helt genomkokt groda. Ett lydigt, snällt folk som, trots politikernas i princip dagliga svek, fortfarande förlitar sig på staten. Och av dem som fått nog är det fortfarande alltför få som vågar höja rösten.

Men handen på hjärtat, motståndet mot det kritiska tänkandet är enormt och massivt. Staten har tjänstemän och aktivister precis överallt, och arbetar genom väl beprövade metoder som tagits fram av totalitära diktaturer. Med hjälp av mutor och straff styr man folket, och när det inte räcker ser man till att misstänkliggöra systemkritiska röster i statliga rapporter.

Politiserade myndigheter

Vi har en myndighet som heter MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, som har ett högt förtroende hos folket eftersom man förlitar sig på att den ska kunna hantera kriser och katastrofer. Det färre vet är att denna myndighet är genompolitiserad och arbetar intensivt för att försvåra fri opinionsbildning i Sverige.

Mikael Tofvesson till exempel är en av MSB:s tjänstemän som låtsas värna demokratin – samtidigt som han går till angrepp mot medier som inte faller honom på läppen, föga förvånande just oberoende medier som kritiserar regeringen och vänsterpolitiker. Han uppmanar till kritiskt tänkande, samtidigt som han själv ogärna ser någon som helst kritik mot sin egen myndighet eller den sittande regeringen.

En annan forskare som inte gjort någon hemlighet av sin avsky mot fri åsiktsbildning är den Göteborgsbaserade Andreas Önnerfors, som för några år sedan försökte starta drev mot en borgerlig journalist på Göteborgsposten. Önnerfors har av MSB anlitats att skriva en rapport om konspirationsteorier under coronapandemin som kom i april 2021  Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning. Det är enheten för skydd mot informationspåverkan på MSB som gett Önnerfors uppdraget.

Granskning av makten misstänkliggörs

Kanske verkar det harmlöst med dessa aktivister och deras rapporter. Men faktum är att ju fler sådana officiella skriverier som ser dagens ljus, desto svårare blir det för fria och oberoende medier att granska makten, då sådan granskning omedelbart stämplas som något suspekt. Samt framför allt, ”högerextremt” – ett triggerord i den svenska offentligheten, som jag vill påstå har dödat all vettig debatt de senaste tio åren. Man har till och med gått så långt som att stämpla oberoende medier som terrorhot. Smaka på det! Terror är ett ytterst kraftfullt ord och kan få den mest hårdhudade att dra öronen åt sig.

Medier kallas ibland för den tredje statsmakten, men jag undrar om de inte i själva verket är den egentliga statsmakten i Sverige. Det är genom hur medierna rapporterar som folket styrs. Genom publicerade opinionsundersökningar, genom frågeställningar i det skattefinansierade public service, genom hur man utmålar åsiktsmotståndare som suspekta, genom hur man framställer politiker och genom hur man sprider rena lögner om hur det svenska samhället mår. Genom drev och förföljelse av oliktänkande, inte långt från korrupta journalister i diktaturer.

I George Orwells fotspår

George Orwell hade inte kunnat tänkt ut det bättre: Invagga medborgarna i en illusion av att staten vill dem väl, kontrollera sedan och beskatta dem till döds. Slå sönder tilliten mellan människorna och få dem att tro att politikerna har goda avsikter. Skräm dem med en påhittad politisk fara och trösta dem sedan med vackra floskler, som får dem att tro att politikerna bryr sig om dem. Och framför allt, skapa fler statliga myndigheter fulla med nyttiga idioter, som predikar helig värdegrund för massorna.

Hjärntvätten är effektiv, i synnerhet när folket tror att de i själva verket tänker självständigt. Allt fler hävdar att yttrandefriheten i princip är död i Sverige. Vi befinner oss mitt i en perfekt storm – och ju sämre det fria ordet mår, desto mer illa ute är vi.

Katerina Janouch