När man får en ny medlem i familjen och den medlemmen dessutom är den minsta och mest sköraste man har, är det många som börjar tänka på allt som behöver köpas. En liten bebis betyder ofta att det är en del som behöver skaffas när det gäller både det praktiska och när det kommer till säkerheten.

För många blir det väldigt viktigt att hitta den bästa baby utrustningen, då kan man känna sig trygg när man vet att minstingen har det bra. Det finns ett hav av saker att välja mellan när man skaffar barn, speciellt om det är första barnet. Det kanske allra viktigaste om man har en bil är att bebisen åker säkert och bekvämt. 

Välj rätt bilstol till den minsta passageraren 

Det viktigaste när man ska välja bilbarnstol till sitt barn är hur stort barnet är, det avgör nämligen vilken bilbarnstol man ska välja. Är det en nyfödd bebis som ska åka så ska man välja ett bakåtvänt babyskydd, när bebisen är runt nio månader kan man byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Ett bra tips kan vara att barnet är redo att byta från babyskydd till bilstol när barnet sitter stadigt på golvet.

Den bakåtvända bilbarnstolen ska barnet använda länge så det kan vara bra att välja en som tål upp till 25 kilo för att vara säker på att den håller hela vägen tills det är dags att byta igen. När barnet har passerat 25 kilo är det dags för en bältesstol. Det kan vara bra att välja en bältesstol istället för en bälteskudde eftersom barnet ofta somnar i bilen och då hjälper stolen till att hålla barnet på plats. 

Vilket är det säkraste sättet att åka på?

Det absolut säkraste sättet för barn under 5 år att åka på är bakåtvänt, det är det bästa skyddet man kan ge sitt barn när man är ute på vägarna. Det har nämligen visat sig i krocktester att barn som sitter framåtvända utses för fem gånger högre krafter vid en krock än vad barn som är vända bakåt gör. 

Vart i bilen bilstolen ska placeras, är en smaksak och något man själv kan välja utifrån vad som passar familjen bäst. Det är lika säkert vilket som och många föredrar att ha barnet i framsätet, speciellt om man kör ensam. Detta beror på att det är lättare att nå och ha översikt över barnet. Det är dock väldigt viktigt att man ser till så att krockkudden är urkopplad när man placerar barnet i framsätet.