En lärare på en skola i Göteborg bad en manlig elev att byta om från den muslimska högtidsdräkt han kom till skolan i, direkt från ett eid-firande. Det skulle läraren inte ha gjort. Händelsen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som i ett beslut menar att eleven “har utsatts för trakasserier” och en “särskilt allvarlig kränkning”.
Även skolans ledning får kritik från myndigheten för att man “inte har uppfyllt sin skyldighet att utreda situationen och genomföra åtgärder” mot läraren. Skolan menade att man hanterat ärendet nöjaktigt genom att prata med elevens vårdnadshavare, men DO tycker annorlunda.
Eleven åtlydde vid det aktuella tillfället lärarens uppmaning och bytta till andra kläder. Skälet till tillsägelsen var att de religiösa kläderna vara “olämplig” i den konfessionsfria miljö som skolan ska vara och vara “provocerande” för icke-muslimer.
– Ett ifrågasättande av de kläder man bär är mycket kränkande, inte minst när det finns koppling till religion eller etnisk tillhörighet. Här är det dessutom en lärare som kränker eleven, vilket gör det särskilt allvarligt, säger Vanessa Grapenstedt, processförare på DO i en kommentar till myndighetens beslut.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Räcker att “anse sig” trakasserad
Myndigheten hänvisar i beslutet till diskrimineringslagen och skriver att “en utbildningsanordnare som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier i samband med verksamheten, skyldig att utreda omständigheterna och vidta åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra trakasserier i framtiden“.
LÄS ÄVEN: DO: Diskriminering neka flygpersonal bära slöja
Tillsägelsen, menar DO, träffas av definitionen på “trakasserier“. Den muslimske eleven har därför blivit kränkt i sin “värdighet” och “trosuppfattning“. Man skriver – utan källhänvisning – att “diskriminering, bland annat i form av trakasserier, är ett stort problem i skolan“.
Skolan och läraren tillåts inte kommentera
Enligt en rapport – förfärdigad av myndigheten själv – finns det dessutom “brister i skolornas förmåga att agera när man får kännedom om att trakasserier kan ha förekommit“. Den aktuella händelsen anser man är ett exempel på detta.
Man informerar vidare att skolan efter hot om att hamna i domstol “har medgett diskrimineringen och betalat ut en diskrimineringsersättning till eleven“. Beloppet uppgår till 90 000 kronor. Varken skolledningen eller läraren tillåts komma till tals i DO:s pressmeddelande eller beslut.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.