I början av 2019 uppmärksammade Samhällsnytt tvåbarnsmamman Kate Scottow som på nätet hade kallat en transkvinna för ”man”. För detta arresterades hon och ställdes sedermera inför domstol där hon dömdes. Men nu har domen hävts efter överklagan till appellationsdomstolen.

Det var då Kate Scottow under ett meningsutbyte på Twitter kallade transkvinnan Stephanie Hayden för ”man”, och menade att hon inte tror på att en människa kan byta kön, som det hela började.

Tre poliser dök upp vid Scottows hem och tog med henne till polisstationen där hon fick spendera sju timmar i en cell. Hon förhördes och man tog hennes DNA samt fingeravtryck. Rubriceringen var trakasserier och illvillig kommunikation.

LÄS ÄVEN: Skrev ’kränkande’ kommentarer på Facebook – fick hembesök av polis

Detta kritiserades av nuvarande premiärminister Boris Johnson som menade att det rörde sig om missbruk av polisens resurser och manskap.

Sedermera ställdes hon inför rätta anklagad för ihärdig elak ryktesspridning.

Sågas av appellationsdomstolen

Domare Margaret Dodds beslut att Scottow hade brutit mot ”regeln” om att vara ”snälla mot varandra och inte kalla varandra saker” kallas nu för otillräcklig och bristfällig av Lord Justice Bean och Mr Justice Warby på Her Majesty’s Court of Appeal in England.

Vidare menar man att ifall Margaret Doods hade tagit sig an fallet på ett juridiskt korrekt sätt borde fallet ha avvisats.

Stark påverkan

Efter domen säger Kate Scottow till media att fallet har varit en hård kamp som haft en stor inverkan på varje aspekt av hennes liv, från karriär till hälsa och äktenskap. Samtidigt hyllar hon domen som hon betecknar som en seger för yttrandefriheten som bekräftar att ingen har rätt att inte bli förolämpad.

LÄS ÄVEN: Kommenterade Brexit på nätet – fick hembesök av polis

Rätten till yttrandefrihet attackeras rutinmässigt på en grundläggande nivå vilket gör att fallet var extra viktigt, konkluderar Scottow.

Hon hoppas nu att kvinnor som slåss för sina rättigheter gentemot en aggressiv hbtq-lobby och tystats under de senaste åren nu får hopp.

Signal till polisen

Tony Young på organisationen Free Speech Union hoppas att domen sänder en signal till polisen som han menar spenderar alldeles för mycket tid med att gå igenom människors konton på sociala medier. De borde patrullera gatorna och inte våra tweets, säger han.