➤ Männen lurade tio landsmän till Sverige med löfte om jobb – istället tvingades de tigga.

Det var i början av året som polisen slog till mot en fallfärdig industrifastighet i Ljusnarsberg i Bergslagen där flera män och kvinnor samt tre barn uppehöll sig. Elkopplingarna beskrivs som hemmagjorda, sina behov har de fått uträtta i hinkar och maten som erbjudits kom från sopcontainrar och var delvis förruttnad.

Till Sverige kom bulgarerna på uppmaning av ett par landsmän i 40- och 50-årsåldern. Här väntade byggjobb, hette det. Väl här fick de dock reda på att något sådant inte fanns och då man redan betalat deras resor hit var de satta i skuld till männen.

Männen åtalades, och har nu dömts för, människohandel. En tredje person, en kvinna, åtalades för medhjälp till människohandel men friades.

Straffet för männen blir fyra års och två månaders fängelse samt utvisning under tio år. En av männen frikändes samtidigt från misstankar om grovt penningtvättsbrott samt ytterligare en punkt avseende människohandel.

Männen ska även betala skadestånd till brottsoffren.

I förundersökningen framgår att tiggeriverksamheten dragit in 1,3 miljoner kronor. Den största delen av summan tror man har hamnat i fickorna på de dömda männen.