När det blev lite kyligare i Europa under veckan fick man i Tyskland för andra vintern i rad dra igång ytterligare ett brunkolskraftverk. Under de senaste 30 dagarna har kolkraft stått för knappt halva Tysklands elproduktion. Landet har dessutom i år blivit elimportör.
Jänschwalde är ett av Tyskland största kraftverk som drivs av brunkol, det smutsigaste energislaget. Det ägdes tidigare av svenska Vattenfall men såldes 2016.
LÄS ÄVEN: Finland spås få Europas billigaste el med ny kärnkraft
Kraftverket användes förra vintern och sattes i reserv under juni, och sedan i söndags är det igång igen för att klara efterfrågan på el. Samtidigt rusade elpriset på måndagen till 1,55 kronor per kilowattimme, den högsta noteringen på mer än en månad.
– Det är förskräckligt, men resultatet av en usel tysk politik där man väljer att stänga ned fossilfri kärnkraft och förlita sig på energikällor som bara levererar under rätt väderförutsättningar. När det inte blåser och solen inte lyser får man då ta till vad som finns, och i Tysklands fall är det brunkol, säger Staffan Reveman, expert på tysk energipolitik till Tidningen Näringslivet.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Frankrike satsar på kärnkraft
I grannlandet Frankrike kör man med 70 procent kärnkraft och är Europas största nettoexportör av elektricitet. Deras kärnkraft exporteras bland annat till Tyskland.
– Att Tyskland förutom fossila kraftslag förlitar sig på import, en stor del från fransk kärnkraft, så fort det inte blåser är något som politikerna i Tyskland inte gärna pratar om, och det är ganska tyst i media. Men när Frankrike hade problem med sina reaktorer var det något man ständigt lyfte, säger Staffan Reveman.
I Frankrike vill man till skillnad från Tyskland storsatsa på kärnkraft med sex nya reaktorer samt renovering och livstidsförlängning av sin existerande flotta som i dag består av 56 reaktorer.
Subventionerat elpris
Sedan april är den tyska kärnkraften helt nedlagd. Idag är det de fossila kraftslagen som står för stabiliteten och baskraften och landet har omkring 15 gånger så höga utsläpp i elsektorn som Frankrike.
Tyska politiker diskuterar nu dessutom att subventionera elpriset med upp till 70 öre per kilowattimme för att industrin inte ska lämna landet.
Så sent som 2017 var Tyskland Europas största exportör. I siffror handlar det om en minskning från export på 60 terawattimmar 2017 till import på 13 terawattimmar hittills i år. Skillnaden på årsbasis motsvarar mer än halva Sveriges elkonsumtion.
LÄS ÄVEN: SD: S lät ideologi gå före Sveriges bästa då man förstörde elsystemet
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.