Den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) har nu inlett sonderande samtal med riksdagspartiernas ledare. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson meddelar efter ett sådant samtal att hans parti i nuläget inte kan, vare sig aktivt eller passivt, stödja någon av de sannolikt aktuella statsministerkandidaterna.

SD-ledaren upprepade budskapet att hans ansvar är att representera de drygt 1,1 miljon väljare som röstat på SD och se till att de får ett inflytande över politiken som motsvarar deras andel av väljarkåren. Inget framkom enligt Åkesson under torsdagens samtal med talmannen som indikerar att någon statsministerkandidats regeringsalternativ vill ge SD något inflytande överhuvudtaget.

Åkesson deklarerade därför att som läget ser ut idag skulle det bli ”röd knapp” för både en rödgrön regering ledd av Löfven och en Alliansregering ledd av Ulf Kristersson.

Vid en presskonferens efteråt upprepade Åkesson också att han för sin del är beredd att samtala och förhandla med samtliga partier men att inget av dessa är beredda att samtala eller förhandla med hans.

Som tidigare klargjorde Åkesson också att om han på något annat sätt än genom samtal eller förhandlingar kan få betryggande försäkringar om att ett regeringsalternativ kommer att föra en politik som SD kan acceptera, då kan saken komma i ett annat läge och stöd från SD påräknas.

Att ge ett regeringsalternativ carte blanche utan att i förväg veta vilken politik den regeringen kommer att föra är inte aktuellt, fastslog Åkesson.

Särskilt tydlig var SD-ledaren med att Kristersson och de övriga Allianspartiernas ledare bör släppa förhoppningen om att de ska få passivt stöd från SD om de lägger fram ett traditionellt Alliansregeringsalternativ där man inte på något sätt anpassat politiken efter Sverigedemokraternas krav på de profilområden som partiet gick till val på.

Åkesson menade att det tycks finnas en uppfattning inom Alliansen att man ska kunna bilda en regering och sedan blunda och hoppas på att man får igenom sin budget. Det är enligt SD-ledaren en vanföreställning som saknar förankring i verkligheten.