LEDARE. Etablissemanget, gammelmedia och gammelpolitiker, har för vana att avfärda alla teorier som inte stöttar den rådande makten som ”konspirationsteorier” och allra helst med ”högerextrem” före. Detta görs givetvis för att inte rubba några cirklar, inte störa någon maktordning och försäkra massorna om att allt är lugnt. Men lite för ofta visar sig konspirationsteorierna vara sanna.

Det senaste exemplet är givetvis allt som nu uppdagas om coronavirusets uppkomst. Ni minns säkert vad den dominerande förklaringen var i gammelmedia: en smutsig och ohygienisk matmarknad i Wuhan där de sålde fladdermöss var boven. Där uppstod viruset bland rått kött, varm luft, smutsiga händer, levande och döda djur – och dessutom på grund av ”äckliga” maträtter i form av hundar, råttor och fladdermöss.

Inte allt var dock så övertygade om narrativet att detta bara var en enda stor slump. Rätt snart började nätets så kallade ”undervegetation” prata om ett mystiskt labb i samma stad som enligt rykten ska ha forskat på precis det viruset. Dessutom började funderingar om USA:s involvering i samma labb florera. Och när USA omnämns som ansvarig eller delansvarig för något dåligt klassas det gärna direkt som en konspirationsteori. Coronaviruset var såklart inget undantag.

Vänstertabloiden Aftonbladet, med den alltid felaktige Anders Lindberg i spetsen, stormade ut till etablissemangets försvar när han konstaterade att det var en ”konspirationsteori” att viruset kom från labbet.

Vänsterliberala DN vågade sig faktiskt dryfta att djurmarknad-teorin ifrågasattes. Men Lindberg avfärdade detta som en myt, ungefär som han avfärdade att att organiserat tiggeri var organiserat (vilket numera är vedertaget).

Att använda Lindberg som en måttstock på rätt och fel är förvisso inte det bästa, det är jag medveten om. Sällan har väl någon haft så dålig koll på verkligheten som han har haft. Men reflexen att avfärda kritik och inte sällan rätt väl utforskade alternativa teorier är gammelmedias signum. Glenn Greenwald, en världskänd och respekterad journalist, som dessutom inte är höger, har bland annat blivit allt mer kritisk mot IT-jättarna och gammelmedias censur och desinformation.

Sverige är givetvis inget undantag. För det Lindberg kallade konspirationsteori, vilket var den dominerande bilden inledningsvis, har nu hans egen tidning till slut också tvingats konstatera:

Det finns många andra exempel på ”högerextrema myter”. Vi minns Reinfeldt-regeringens sida om ”myter om invandringen” vilket idag, över ett decennium senare, är ”myter” som alla håller med om är och var sanna. Organiserat tiggeri är ett annat exempel som sagt. Invandrares överrepresentation gällande brott, inte minst sexualbrott. Men det finns många fler.

Har du någon favorit som stämplades som ”högerextrem myt” men som sedan blivit accepterat av etablissemanget som sant (om än motvilligt)? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!