Det brittiska damlandslaget i fotboll meddelar att man inte längre kommer att knäböja inför matcher, något som välkomnas av Reform UK-ledaren Nigel Farage. Skälet ska vara påstådda rasistiska attacker mot en av spelarna på sociala medier.

Att knäböja inför matcher är ett politiskt korrekt påhitt som startade i samband med Black Lives Matter-härjningarna för några år sen. Även det svenska damlandslaget knäböjer inför matcher och gesten påstås vara ett antirasistiskt ställningstagande.

Men nu är det alltså slut med det för engelskornas del och beslutet ska ha tagits efter påstådda rasistiska påhopp riktade mot spelaren Jess Carter.

LÄS ÄVEN: Damlandslaget knäböjde för BLM – sen kom storfiaskot

”Det är tydligt att vi och fotbollen måste hitta ett annat sätt att ta itu med rasismen”, säger laget i ett uttalande.

”Vi står med Jess och alla Lionesses-spelare, både tidigare och nuvarande, som har utsatts för rasism. Ingen ska behöva utstå sådana avskyvärda övergrepp, vare sig det är inom fotbollen eller i någon annan del av livet.”

Glad Farage

Kritiken mot knäböjandet har bland annat handlat om att den har blivit en symbolisk handling utan djupare innebörd.

En av kritikerna är Nigel Farage, partiledare för Reform UK.

– Tack och lov att den galna gesten är över, säger han.

Nigel Farage. Foto: Owain.davies, CC BY-SA 4.0

Inte ensamma

Det engelska damlandslaget är inte de första som slutat knäböja. 2021 meddelade den tidigare Crystal Palace-anfallaren Wilfried Zaha att han inte kommer utföra gesten före matcher och hävdade att det var ”förnedrande” och hade blivit rutin.

LÄS ÄVEN: Damlandslaget i fotboll vill ’knäböja mot rasism’

– Jag tror att meningen bakom alltihop håller på att bli något vi bara gör nu. Det räcker inte. Jag tänker inte gå ned på knä, sa han i ett uttalande.

Dela data

I kölvattnet av tillkännagivande erbjöd FIFA-presidenten Gianni Infantino sitt stöd till Carter medan FA-chefen Mark Bullingham, UEFA, National Women’s Soccer League och hennes fotbollsklubb Gotham FC också släppte uttalanden som fördömde de påstådda attackerna.

– Vi står med Jess. Vi står med varje spelare och varje individ som har utsatts för rasistiska övergrepp. Ingen spelare ska diskrimineras på något sätt, de ska vara fria att vara sitt allra bästa på planen, säger Infantino.

– I det här fallet kommer vi att erbjuda vårt stöd med eventuella ytterligare åtgärder som krävs, samt dela data för att lämpliga åtgärder ska kunna vidtas mot eventuella förövare.

Infantino med Donald Trump. Foto: The White House

Premier League kan också sluta

Premier League-klubbar kan följa fotbollsdamerna och sluta knäböja nästa säsong. Samtidigt råder oenighet bland antirasismaktivister om fördelarna med den symboliska gesten.

Innan säsongen startar planerar man att samråda med klubbkaptenerna och kommer sedan att fatta ett beslut baserat på den feedback som ges.

Premier League-lag har knäböjt före matcher i fem år sedan Black Lives Matter-rörelsen blev globalt framträdande efter dödsfallet med George Floyd i USA.

LÄS ÄVEN: Svenska herrlandslaget knäböjer INTE för BLM