Fjorton personer, tio män och fyra kvinnor, döms till fängelse för omfattande och systematiska telefonbedrägerier mot svenska pensionärer. Det beslutar Göteborgs tingsrätt.

Bedrägeriverksamheten har bedrivits från callcenter i länder som Cypern, Egypten, Förenade arabemiraten, Malta, Thailand och USA.

Därifrån har bedragarna ringt till svenska pensionärer, utgett sig för att ringa från en bank, inkassobolag eller annan liknande verksamhet; och förmått sina offer att, via telefon, uppge inloggningsuppgifter till sina bankkonton så att dessas pengar kunnat stjälas.

På detta sätt har ett stort antal svenska pensionärer blivit blåsta på sina besparingar.

Svenska bedragare

Flera av de bedagare som arbetat på callcentren har varit svenska ungdomar och unga vuxna, mellan 20 och 30 år gamla. Uppringarna har fått ”provision”, eller en andel av brottsintäkterna. Huvudmännen för verksamheten har emellertid utländsk bakgrund.

Den ene av dem är 24-årige Nathnael Merkonen, som är född i Eritrea men är svensk medborgare sedan 2015. Han hette tidigare Natu Binjam och är tidigare dömd för brott.

Den andre huvudmannen är 23-årige Jon Quade. Han är född i Sverige, men har en svensk mamma och en pappa från Guinea-Bissau. Quade är tidigare ostraffad.

Nathnael Merkonen och Jon Quade. Foto: Polisens förundersökning

Nathnael Merkonen och Jon Quade döms till fängelse i nio år och åtta månader respektive åtta år och åtta månader för bland annat 136 grova bedrägerier. De döms öven för en synnerligen grov tortyrliknande misshandel av en av sina callcenter-kumpaner.

22-årig svensk kvinna

Utöver de båda huvudåtalade pekas även den 22-åriga svenskan Moa Rosengren i domen ut som en nyckelperson för bedrägeriverksamheten. Hon har bland annat haft som uppgift att rekrytera fler ungdomar till bedrägeriverksamheten, och är en av totalt fyra som döms för samtliga 136 åtalade bedrägeribrott.

Moa Rosengren är dessutom tidigare dömd för flera grova bedrägerier, misshandel och olaga hot. Och medan hon ägnade sig åt att blåsa svenska pensionärer befann hon sig på på flykt undan rättvisan hemma i Sverige.

Moa Rosengren blåser pensionärer. Foto: Polisens förundersökning
Moa Rosengren rekryterar unga kvinnor till bedrägeriverksamheten. Faksimil

Trots sin roll döms Moa Rosengren till endast tre års fängelse. Förklaringen till det är att domstolen tagit hänsyn till att hon var under 21 år ”under nästan hela brottsperioden”. Dessutom drar domstolen av ett par månader från straffet på grund av att hon suttit häktad väldigt länge.

IT-supporten

Den fjärde person som döms för samtliga 136 bedrägerier, tillika den överlägset äldsta av de åtalade, är 59-årige Leo Bonté.

LÄS ÄVEN: Svenska ungdomar åtalas – blåste pensionärer från utlandet

Bonté är tidigare dömd för brott och förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret. Han döms nu för ett stort antal grova bedrägerier till tre år och tio månaders fängelse.

Leo Bontés roll har varit att lära upp nya bedragare, hjälpa till med teknisk support och dela ut postnummer till dem som ringer. Verksamheten har varit mycket systematisk, där de olika postnummerområden delats upp mellan de inblandade.

Leo Bonté. Foto: Polisens förundersökning

Leo Bonté är den som, näst efer Merkonen och Quade, döms till den längsta påföljden.

Utöver dessa fyra döms alltså ytterligare tio personer för ett varierande antal grova bedrägerier. Samtliga av dessa döms till fängelse i mellan ett år och fyra månader och tre år och fyra månader.

Pågående mordutredning

Men även om bedrägeriutredningen nu avslutats med fällande dom för de fjorton bedragarna, så fortsätter en annan utredning gällande mord. Två svenska medborgare saknas sedan mars 2022, efter att de rest till Etiopien för att arbeta på ett callcenter där.

Polisens utredare misstänker att de saknade mördats. Och det är Nathnael Merkonen och Jon Quade som misstänks ha bragt dem om livet.

– Misstankarna om mord kvarstår alltjämt, säger senior åklagare Rebecca Budell till Samnytt.

Budell är i övrigt väldigt förtegen om den pågående mordutredningen, som hon arbetat med men inte ansvarar för. Hon vill inte svara på om den utredningen på något sätt hänger samman med den synnerligen grova misshandel som fanns med i bedrägerimålet. Och hon vill inte avslöja om några kvarlevor från de förmodat mördade svenskarna hittats.

– Det man kan säga är att utredningen och bevisningen i utredningen kvarstår. Det är ingenting som har gjort att misstankarna har försvagats, säger Rebecca Budell.

LÄS ÄVEN: Blåste svenska pensionärer på miljoner – nu misstänks de för dubbelmord