➤ Hussaini Muhammad, som den 31 augusti i år greps för att försökt knivmörda en polis i centrala Stockholm i anslutning till den afghanska sittstrejken, utreds nu för ytterligare våldsbrott. Det gäller två fall av misshandel som ska ha begåtts på Tyresö gymnasium söder om Stockholm dagarna innan mordförsöket.

Enligt kammaråklagare Daniel Suneson som handlägger ärendet ska mordförsöks- och misshandelsåtalen samordnas och åtal väckas inom ett par veckor. Innan dess ska Hussaini Muhammad genomgå en medicinsk åldersbestämning.

Oklarheter om ålder och ursprung
Det har rått oklarheter kring både gärningsmannens ålder och ursprung. Initialt uppgavs att det rörde sig om ett så kallat ”gatubarn” från Marocko. Senare ändrades den uppgiften till att gärningspersonen i stället var ett av de afghanska ’ensamkommande flyktingbarn’ som vid tillfället samlats i en protestaktion på Medborgarplatsen mot att de fått avslag på sina asylansökningar.

Klart är i varje fall att Hussaini Muhammad bor på ett asylboende och har en god man utsedd. Detta har skett utifrån den åldersuppgift han lämnat om att han är 17 år gammal. I andra sammanhang ska Hussaini Muhammad i stället ha sagt sig vara 25 år.

Vad som är sant vill åklagaren ha fastställt innan rättegången börjar eftersom det kan påverka påföljden om han döms. Att genomgå en åldersbedömning är frivilligt men Hussaini Muhammad uppges ha gått med på att en sådan görs.

Vare sig erkänner eller förnekar brott
Hussaini Muhammads advokat, Sebastian de Ciutiis, vill inte svara på hur hans klient ställer sig till anklagelserna om mord och misshandel. Däremot uppger juristen att Hussaini Muhammad vidhåller att han är 17 år gammal.

Hussaini Muhammad ska ha varit inskriven vid Tyresö gymnasium för att studera där men straffat ut sig genom att vid upprepade tillfällen misshandla andra elever på skolan, något som han nu alltså åtalas för parallellt med mordförsöket på en polis den 31 augusti. Det har tidigare rapporterats att Hussaini Muhammad stängts av från skolan på grund av slagsmål men inte framgått att händelserna varit så allvarliga att de lett till polisanmälan och åtal för misshandel.

Släpptes ur häktet
Trots det mycket allvarliga brott Hussaini Muhammad misstänks för har han släppts ur häktet. I stället har han flyttats från HVB-hemmet till ett så kallat SiS-hem i Uppsala.

Den 33-årige polisman som knivhöggs av Hussaini Muhammad uppges nu vara fysiskt återställd från de skador han åsamkades. Däremot uppger han att den känsla av trygghet i jobbet och privatlivet han tidigare tog för självklar har fått sig en ordentlig törn. Knivattacken skedde helt utan förvarning och utan att ha föregåtts av någon interaktion mellan polismannen och Hussaini Muhammad.