På torsdagen syntes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hängd utanför Stockholms stadshus. Nu rasar Turkiet över kuppen och menar att det här visar att Sverige inte uppfyller villkoren.

Turkiet har flera gånger upprepat att Sveriges medlemskap i Nato är högst osäkert. Länderna har kommit överens om ett antal villkor som måste genomföras – men som Sverige ännu inte har uppfyllt. Senast på torsdagen meddelade Sverige att man vägrar lämna ut fyra terrormisstänka som Turkiet krävt.

Samnytt har tidigare uppmärksammat att Rojavakommittéerna, en supportergrupp för terrorstämplade PKK, demonstrerat utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Bland annat har PKK-aktivisterna med hjälp av en projektor projicerat olika budskap på ambassadens fasad.

LÄS ÄVEN: Turkiet kallar upp Sveriges ambassadör

En liknande kupp med PKK-symboler utfördes även på stadshuset i Stockholm. På torsdagensmorgonen var det dags igen. En docka föreställande Turkiets president hängde utanför stadshuset. Se videoklipp och bilder nedan.

Turkiet: Sverige har inte tagit stegen

Erdogans talesperson, Fahrettin Altun, framför att Turkiet uppmanar svenska myndigheter att vidta åtgärder mot aktivisterna. Vidare framför Altun att den här kuppen är ett bevis på att Sverige inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism. Något som Sverige påstår.

På torsdagen kallade Turkiet upp Sveriges ambassadör till ett möte.

Regeringen svarar

Utrikesminister Tobias Billström (M) har kommenterat att det är avskyvärt att porträttera en folkvald president som avrättad.

LÄS ÄVEN: Turkiskt missnöje med svenska åtgärder – Natomedlemskap osäkert