Sveriges väg in i Nato är allt annat än det ”snabbspår” som utlovades. I ett nytt uttalande från Turkiet får Sverige återigen kritik för att inte uppfylla sina plikter. Det påstås bland annat att Sverige ”skickar terrorister till demonstrationer under beskydd av den svenska polisen”.

Både den svenska regeringen och gammelmedia har kommunicerat ut att Nato-processen närmar sig mållinjen. Detta efter att statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, i samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli, kom överens att Turkiet ska skicka över den svenska Nato-ansökan till turkiska parlamentet.

LÄS ÄVEN: Turkiets Nato-krav: Konkreta åtgärder för att förbjuda koranbränning

Det har tolkats som att ratificeringen kommer att ske i oktober när det turkiska parlamentet öppnar igen. Men Erdogan och flera ledamöter i det turkiska parlamentet är allt annat än nöjda med hur Sverige lever upp till att verkställa alla sina löften mot Turkiet.

Vid en pressträff inför FN:s högnivåmöte uttalde sig Erdogan om processen. Han kritiserar särskilt tillämpningen av den nya terroristlagstiftningen i Sverige som trädde i kraft den 1 juni – vilket gör det straffbart att delta i, främja, stärka eller understödja en terroristorganisation.

Erdogan är inte särskilt imponerad över Sveriges arbete hittills. Det rapporterar TT.

– Men om terrorister fortfarande ges skydd där och skyddas av den svenska polisen, om de kan demonstrera fritt på gatorna, så betyder det att de inte uppfyller sina åtaganden, säger Erdogan och fortsätter:

– De blundar för terroristaktiviteter på Stockholms gator. Och det här kan såklart inte tolereras.

LÄS ÄVEN: HBT-sabotage mot Nato-processen – PKK-flaggor och Erdogan-gaydocka i Prideparad

Utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera Turkiets nya uttalanden om Nato-processen.

Ungern riktar hård kritik mot Sverige

Vid sidan om Turkiet har Ungern ännu inte ratificerat Sveriges ansökan och den senaste veckan har det kommit hård kritik från ungerska toppolitiker.

Balázs Orbán, ungersk parlamentsledamot och politisk chef hos premiärminister Viktor Orbán, ifrågasätter hur ungerska parlamentsledamöter ska kunna stödja Sveriges Natoansökan då landet fortsätter att smutskasta Ungern gång på gång.

Den senaste kritiken från Ungern rör den av Utbildningsradion, UR, producerade serien EU i fokus där ämnet är ”EU:s makt och politik”. Del två handlar om vad som händer om medlemsländer börja bryta mot de demokratiska värderingarna vilket man valt att illustrera med Ungern.

LÄS ÄVEN: Ungerska regeringen rasar mot svensk propaganda om Ungern