Efter att Twitters nye ägare Elon Musk stängt av flera journalister som brutit mot plattformens regler är det upprört både i vänstern men även EU som hotar med sanktioner.

Under flera års tid har stora plattformar som Twitter ägnat sig åt att systematiskt censurera och stänga av framför allt konservativa debattörer och politiker. Nyligen avslöjades exempelvis hur tidigare president Donald Trump stängdes av på Twitter trots att man i interna kommunikationer konstaterade att han inte brutit mot reglerna.

LÄS ÄVEN: Twitter stängde av Trump – trots att han inte brutit mot några regler

Aldrig någonsin har detta väckt någon som helst uppmärksamhet eller protester från de traditionella medierna och politiker. Men när det nu är journalister ”på deras sida” som plötsligt inte längre kan göra som de vill och är vana vid, blir det direkt upprörda känslor på högsta nivå.

Doxxing

Det var på torsdagen som kontona tillhörande flera journalister tillfälligt stängdes ned. Musk konstaterade att samma ”doxxing”-regler gäller för journalister som för alla andra – en hänvisning till Twitter-regler som förbjuder delning av personlig information.

I centrum av kontroversen står kontot @elonjet som spårar Musks privata jetplan i realtid. Musk har hotat med rättsliga åtgärder mot kontots innehavare och sagt att hans son av misstag förföljts av ”en galen stalker”. Andra konton som omfattats av avstängningarna ska ha länkat till information om Musks position.

”Att kritisera mig hela dagen lång är helt okej, men att doxxa min plats i realtid och utsätta min familj för fara är det inte”, twittrade Musk på torsdagen.

EU-sanktioner

Även EU, som aldrig brytt sig om yttrandefrihet för alla, rasar nu och hotar med sanktioner mot Twitter.

”Nyheten om de godtyckliga avstängningarna av journalister på Twitter är oroande”, skriver EU-kommissionären Vera Jourova i en tweet.

LÄS ÄVEN: Så censurerade Twitter konservativa användare

Hon hänvisar till EU:s rättsakt om digitala tjänster som kräver respekt för pressfrihet och grundläggande rättigheter, något som även stadgas i Europeiska mediefrihetsakten.

”Elon Musk borde vara medveten om det. Det finns röda linjer. Och sanktioner, också”, skriver hon.