Under 2020 lyckades 26 personer rymma från den slutna ungdomsvården i Sverige där personer mellan 15 och 21 år vårdas efter att de begått allvarliga brott. Ökningen är explosionsartad jämfört med 2019, rapporterar Dagens Juridik.

Tidigare i veckan greps Abdirizak Osman, en ung man tillika mördare, som i somras rymde i samband med att han släppts ut från institutionen på en bevakad permission. Osman är dömd för ett mord på en pizzeria i Rinkeby norr om Stockholm där han sköt huvudet av en 25-årig man.

I somras rymde även två män, en 18-åring och en 19-åring, från den slutna ungdomsvården med hjälp av beväpnade personer. De två är dömda för mord respektive mordförsök.

Men det är betydligt fler än tre män som rymt. Totalt lyckades hela 26 personer rymma från ungdomsvården. Motsvarande siffra för 2019 var 11.

LÄS ÄVEN: Morddömde Abdirizak fick permission och rymde – sköt huvudet av man på pizzeria

”Avvikningar ska inte ske”

På de slutna ungdomshemmen hamnar ungdomar mellan 15 till 21 år som begått allvarliga brott, som mord eller sexualbrott, om de döms till sluten ungdomsvård i stället för fängelse.

För två dagar sedan övermannade två unga män personal på Kalix slutna ungdomsvård och slog ned vederbörande. Sedan tvingade de till sig nycklar så att de kunde rymma.

– Avvikningar ska inte ske. En förutsättning för att ungdomar ska få den vård och behandling de har rätt till är att de är på plats. Vi har under förra året påbörjat ett omfattande arbete för att förstärka säkerheten i hela organisationen, säger Petter Wåhlberg, tillförordnad avdelningsdirektör på Statens institutionsstyrelse, till Dagens Juridik.

Petter Wåhlberg säger vidare att SIS ska ”skydda ungdomarna och klienterna” när de är hos dem. Det är mer oklart hur den övriga befolkningen ska skyddas mot grovt kriminella rymlingar.

LÄS ÄVEN: Ungdomsvård fungerar som fortbildning för gängkriminella