Tidningen Expressen hängde igår ut tjugo av medlemmarna i Facebookgruppen Mewas med namn, yrke och i vissa fall till och med bild. En av dem som hängdes ut med namn och yrke av kvällstidningen är italienskan Laura Mannino.
– De kränker min integritet, säger hon till Samhällsnytt.

Jakten på medlemmar i den privata Facebookgruppen Media Watchdogs of Sweden (Mewas), som kritiserar Sveriges regering för dess coronahantering, fortsätter. Sveriges Radio har tidigare anklagat gruppen för ”informationspåverkan” och för att ”skada Sverigebilden utomlands”. Under gårdagen valde tidningen Expressen att ta rygg på statsradion genom att hänga ut tjugo av gruppens medlemmar med namn, yrke och i vissa fall till och med bild.

I Expressen-artikeln intervjuas bland andra Ulrika Björkstén, chef för Vetenskapsradion på Sveriges Radio.

– Den här gruppen sticker ut med sitt höga tonläge och med sin påverkan på internationella medier, hävdar hon.

Mewa-grundaren tvingades fly Sverige efter hot

Förra veckan skrev Samhällsnytt om hur Mewas-grundaren Keith Begg flydde Sverige efter att ha utsatts för hot i spåren av det drev mot honom och Mewas som såväl Sveriges Radio som Folkhälsomyndigheten deltog i.

– Med hjälp från den irländska ambassaden kommer jag av säkerhetsskäl lämna Sverige, berättade han då.

Keith Begg berättade då också att han inte är den enda coronakritikern som lämnat Sverige på grund av att han inte längre känner sig trygg här.

LÄS ÄVEN: Keith Begg kritiserade Sveriges coronastrategi – nu tvingas han lämna landet efter statens drev

”De kränker min integritet”

En av dem som hängs ut i Expressenartikeln är 36-åriga italienskan Laura Mannino, som sedan tio år tillbaka bor i Sverige och jobbar i Stockholmsområdet.

– Jag är en av medlemmarna i gruppen, men jag är inte jätteaktiv. Ibland om jag läst en artikel jag tycker är intressant så delar jag den med de andra i gruppen, det är allt jag gör, berättar hon för Samhällsnytt.

LÄS ÄVEN: Statsradion jagar coronakritiker på Facebook – ”Stasi-vibbar”

Mannino läser inte själv Expressen och blir förvånad när hon får veta att kvällstidningen hängt ut henne med namn och yrkestitel. Ingen har berättat för henne om artikeln.

– De kränker min integritet, utbrister hon.

”Aldrig hört om något liknande i något annat land”

– Nu berättar du för mig att de publicerat mitt namn? Jag har bara varit med i en privat Facebookgrupp, så det är väldigt konstigt. Det är allt jag kan säga. Vad är det som händer? undrar hon.

Laura Mannino undrar om inte Expressens publicering bryter mot GDPR och anser att hon och Mewas blivit måltavla för en mediecirkus.

– Jag undrar varför ingen redaktör på tidningen stoppat det här? Jag har aldrig hört om något liknande i något annat land, säger hon.

– Jag är välintegrerad. Jag arbetar och betalar skatt. Jag är en vanlig person, säger Laura Mannino.