Facebook stängde igår ner den danska alternativmediakanalen 24NYT:s sida på deras plattform. Vid tillfället hade de över 34 000 följare. Den statliga danska radio- och TV-kanalen DR erkänner på sin egen sida att de ligger bakom nedstängningen. Censuren sker strax innan det danska valet.

På sin hemsida skriver 24NYT om det hela:

Facebook har meddelat att 24NYT:s sida ”…inte efterföljer Facebooks policy”. Denna formulering används som ett standardmeddelande av Facebook till användare som får deras profiler och sidor nedsläckta.

Det är känt att speciellt invandringskritiska personer och medier utsätts för Facebooks censur.

24NYT startade direkt upp en ny FB-sida som även den blev nedstängd omgående.

LÄS ÄVEN: Facebook smygcensurerar oönskade åsikter

Statlig media erkänner att de ligger bakom
Den danska statliga radio- och TV-kanalen DR erkänner på sin egen sida att de legat bakom nedstängningen av sin konkurrent.

För en vecka sedan kontaktade DR Facebook och la fram en rad fakta och frågor rörande 24NYT:s agerande på deras plattform. Sedan gick det sociala mediet igång med att utreda 24NYT.

Facebook bekräftar i ett SMS till DR Nyheter att de har stängt 24NYT med bakgrund i den utredningen, men har ännu inte berättat vad den exakta orsaken är.

DR beskriver 24NYT som en sida som ”blåst till kamp mot etablerad press och vill bekämpa vänsterorienterade nyheter”. De konstaterar även att de ”på två år fått betydligt genomslag på Facebook” men att det numera ”är slut”.

Den statliga radiokanalen citerar även en ”expert på sociala medier”, Johan Farkas vid Malmö Universitet, som säger att det är ”extraordinärt”.

LÄS ÄVEN: Facebook stängde ned Tommy Robinson permanent efter avslöjande om BBC

– Det är högst ovanligt att Facebook slänger ut en dansk media från plattformen. Mig veterligen är det första gången, säger Farkas.

Censur strax innan danska valet
Censuren av 24NYT på Facebook sker bara veckor eller månader innan det danska valet, som ska hållas senast i juni i år enligt dansk lag.

NYT24:S chefredaktör André Rossmann säger följande i en kommentar till Samhällsnytt:

– Vi upptäckte i morse [10 april, red.anm.] att Facebook hade valt att stänga vår sida. Omedelbart efteråt blev jag uppringd av en journalist från Danmarks Radio. Han ville veta om jag visste vad som låg till grund för Facebooks beslut. Det visste jag inte.

– Men kort därefter la DR ut en artikel på sin hemsida där de själva skriver att Facebook stängt ner oss på grund av det material de mottagit från DR. Det anser vi såklart är mycket problematiskt eftersom Danmarks Radio är en skattefinansierad media, som inte har till uppgift att tysta oberoende nätmedier, eller på annat sätt bedriva politisk aktivism.

LÄS ÄVEN: Regeringen har fått direkt hotline till Facebook – ska ta bort ”orimliga saker”