Det var i december förra året som ansedda National Geographic publicerade en hjärtskärande video av vad som synes vara en svältande isbjörn. I det reportaget försökte de göra en koppling mellan den svältande isbjörnen och de påstådda klimatförändringar som skulle ligga bakom isbjörnens öde. Nu pudlar tidskriften och SVT likaså.

”National Geographic gick för långt i att dra en definitiv koppling mellan klimatförändring och en specific svältande isbjörn i början av vår video från december 2017. Vi sa ”detta är hur klimatförändringen ser ut”. Även om vetenskapen har etablerat att det finns en stark koppling mellan smältande isar och att isbjörnarna dör ut finns det inget säkert sätt att veta varför just denna isbjörn var nära döden. Ovanstående video är en uppdaterad version”, skriver National Geographic högst upp i artikeln.

SVT var snabba med att kabla ut nyheten och poängterade då att området var ”snöfritt” samt att filmaren ”drar en direkt koppling mellan isbjörnens tillstånd och klimatförändringarnas effekt på området”. Så här såg det ut på SVT:s webb då:

SVT:s artikel publicerades den 11 december 2017 men uppdaterades hela sex månader senare, den 29 juni 2018. Nu får man läsa följande halva pudling:

Uppdatering: Sedan den här artikeln publicerades har reportern som skrev den granskat hur isbjörnarna mår i dag. I stort mår de bra, men om isen i Arktis fortsätter att minska till följd av klimatförändringarna kan isbjörnarnas situation förvärras de kommande decennierna. 

SVT:s originalartikel avslutas även med ”Ju längre tid havet är isfritt desto svårare blir det för isbjörnarna att hitta tillräckligt med föda.”, vilket är ett subtilt sätt att stödja tesen att klimatförändringar låg bakom.

I NG:s pudling skriver de vidare:

Med denna bild trodde vi att vi hittat ett sätt att hjälpa folk att föreställa sig vad framtidens klimatförändringar kan se ut. Vi var, kanske, naiva. Bilden gick viralt – och folk tog det bokstavligen.

Det var fotografen Paul Nicklen som postade videon på Instragram och uppmanade bland annat folk att minska sina utsläppt av koldioxid för att förhindra att björnarna svälter. National Geographic tog upp videon, satte textning på den och den blev den mest sedda videon någonsin på deras webbsida. Alla nyhetsorganisationer rapporterade om den, sociala medier exploderade med åsikter om den. Uppskattningsvis hela 2,5 miljarder människor nåddes av reportaget.

Samtidigt säger de att blev missförstådda när folk inte förstod ”nyanserna” i deras rapportering. De skriver att ”men han [fotgrafen] sa aldrig att denna specifika björn dog av klimatförändringarna” men erkänner att deras rubriksättning troligen orsakade den falska nyheten och att de ”gick för långt” i rubriksättningen.

I SVT:s uppföljningsartikel som publicerades i april och uppdaterades i juni skriver de att vissa menar att det finns runt 25 000 isbjörnar idag men ingen vet säkert. Vissa hävdar att de på 60-talet var nere på 6000 stycken men även det är osäkert.

– Vi upptäckte att björnarna hade stora variationer av kroppsmassa beroende på deras jaktlycka, skriver Anthony Pagano till SVT.