På tisdagen föll domen i Solna tingsrätt mot de nio personer som stått åtalade för det uppmärksammade dubbelmordet i Hallonbergen i mars förra året och för ytterligare ett mord i januari som tros vara relaterat till dubbelmordet. Påföljderna sträcker sig mellan livstids fängelse och ungdomsvård.

En av de åtalade frikänns i brist på bevis för inblandning i morden men döms till ungdomsvård för andra brott. Tre av de åtalade frikänns helt. Fem av de åtalade döms för morden, en till livstids fängelse, en till 14 års fängelse en till 12 års fängelse, en till 10 års fängelse och en till 3 års sluten ungdomsvård. Samtliga åtalade och frikända har utomvästlig invandrarbakgrund men svenskt medborgarskap.

Tre av de unga männen döms för dubbelmordet på en man i 40-årsåldern och hans fru i parets lägenhet i Hallonbergen i mars förra året. En av dem döms också, tillsammans med två andra, för mordförsök och mord på en 25-årig man i Solna i januari förra året.

Det var den 22 januari förra året som en 25-årig man sköts i ett garage, men överlevde. Han fick hjälp av en annan man att i bil ta sig till akuten på Karolinska sjukhuset. Gärningspersonerna stoppade dock transporten genom att med sin egen bil preja fordonet med den skottskadade av vägen. Där slutförde man mordet genom att skjuta den redan skottskadade mannen med ytterligare flera skott.

Ingen av de åtalade har erkänt sig ha hållit i mordvapnet och avlossat skotten som skadade och sedan dödade den 25-årige mannen. Det har heller inte kunnat beläggas i polisutredningen eller av åklagare under rättegången. Tingsrätten anser dock att tre av de män som var med vid mordet varit så pass delaktiga att de ska dömas för mord.

Att påföljderna varierar beror dels på att domstolen anser att en av männen varit mer drivande än de andra och gjort vissa medgivanden om sin delaktighet i det senare dubbelmordet. Rätten har också tagit viss hänsyn till att två av de dömda var under 21 år när brotten begicks. De övriga närvarande vid garagemordet som också stod åtalade frias i brist på bevis.

En 40-årig man blev vittne till skjutningen i garaget. Gärningspersonerna bedömde att vittnet måste tystas. Den 7 mars tog sig därför ett antal personer in i den lägenhet i Hallonbergen där mannen bor tillsammans med sin fru. Mannen flyr ut ur lägenheten genom ett fönster samtidigt som hustrun knivmördas. 40-åringen hinner dock inte långt innan han hinns upp av gärningsmännen och knivhuggs till döds.

Tre av de åtalade döms för dubbelmordet på paret. En av dem är den då 21-årige mannen som också döms för mordet på 25-åringen i januari. Under rättegången medgav mannen att han knivhuggit paret i Hallonbergen men hävdade att han inte hade för avsikt att döda dem.

Brottsutredningarna och rättegången har tagit stora resurser i anspråk och kostat de svenska skattebetalarna miljonbelopp. Det exakta beloppet har Samhällsnytt inte kunnat fastställa.

Däremot framgår av rättshandlingarna att de åtalades advokatkostnader som skattebetalarna får stå för uppgår till närmare 9 miljoner kronor. Advokatkostnaderna för de målsägande uppgår till drygt 2,5 miljoner kronor.

Det framstår emellertid som en blygsam summa i jämförelse med vad de dömda gärningsmännen kommer att belasta skattebetalarna med i fängelsekostnader. Det rör sig om närmare 80 miljoner kronor.

Beräkningen har gjorts utifrån en lågt räknad dygnskostnad på 5 000 kr, att de som fått tidsbestämda straff sitter av två tredjedelar av strafftiden och att den livstidsdömde avtjänar den genomsnittliga strafftiden för denna påföljd som är 16 år.

De åtalade:

Fouad Ibrahim Saleh, född 1995-10-31, döms till fängelse på livstid för mord, grovt övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott. Frikänns i brist på bevis för åtalspunkterna misshandel och narkotikabrott.
Advokatkostnader: 1,6 miljoner kronor som ska ”stanna på staten”.
Fängelsekostnader: 29 miljoner kronor.

Mikael Chamoun, född 1996-04-22, döms till 14 års fängelse för mord, misshandel, grovt övergrepp i rättssak och synnerligen grovt vapenbrott.
Advokatkostnader: 1,5 miljoner kronor som ska ”stanna på staten”.
Fängelsekostnader: 17 miljoner kronor.

Amir Jabbari Taklar, född 1996-04-07, döms till 12 års fängelse för mord och grovt vapenbrott. Frikänns från åtalspunkterna misshandel och synnerligen grovt vapenbrott.
Advokatkostnader: 1,4 miljoner kronor som ska ”stanna på staten”.
Fängelsekostnader: 14,5 miljoner kronor.

Munir Afo Nooraldin, född 1997-04-11, döms till 10 års fängelse för mord. Frikänns från åtalspunkterna Synnerligen grovt vapenbrott och narkotikabrott.
Advokatkostnader: 1,2 miljoner kronor som ska ”stanna på staten”.
Fängelsekostnader: 12 miljoner kronor.

Adam Mondone Boto, född 2000-10-24, döms till 3 års sluten ungdomsvård för mord, vållande till annans död och narkotikabrott. Frikänns i brist på bevis från åtalspunkten grovt övergrepp i rättssak.
Advokatkostnader: 1 miljon kronor som ska ”stanna på staten”.
Fängelsekostnader: 3,5 miljoner kronor

Sem Alamin Tahir, född 2000-04-18, döms till ungdomsvård för narkotikabrott. Frikänns i brist på bevis för åtalspunkterna mord och synnerligen grovt vapenbrott.
Advokatkostnader: 1 miljon kronor som ska ”stanna på staten”.
Fängelsekostnader: Kan ej beräknas då ingen strafftid har bestämts.

Man, född 1999, frikänns i brist på bevis från mord och synnerligen grovt vapenbrott.
Advokatkostnader: 1 miljon kronor som ska ”stanna på staten”.

Man, född 1997, frikänns i brist på bevis från åtalspunkterna mord och misshandel.
Advokatkostnader: 1 miljon kronor som ska ”stanna på staten”.

Man, född 1998, frikänns i brist på bevis från åtalspunkten grovt skyddande av brottsling.
Advokatkostnader: 800 tusen kronor som ska ”stanna på staten”.