En man i 65-årsåldern i Uddevalla sökte vård för besvär med orkeslöshet. Läkaren på vårdcentralen gissade att det berodde på depression och ordinerade mannen samtalsterapi. Först efter flera månader av verkningslös terapi upptäcktes att mannens besvär berodde på cancer i hjärnan.

Det var i våras som mannen sökte sig till vårdcentralen för sina orkeslöshetssymptom. Han framkastade själv att han kanske drabbats av en depression, något som den behandlade läkaren direkt nappade på utan att göra några undersökningar för att utesluta fysiologiska orsaker.

Mannen gick sedan i flera månader på samtal för den depression han blivit diagnostiserad med men någon bättring blev det inte. Först när han sökte vård på annan ort under sin semester upptäcktes den verkliga orsaken till mannens symptom – han hade hjärntumör.

Det var dottern, bosatt i en annan stad, som mannen spenderade sin semester hos som tyckte att pappan betedde sig konstigt och skickade iväg honom till den lokala vårdcentralen. I motsats till läkaren på hemorten tog man sig här tid med att göra en kroppslig undersökning.

Det visade sig då att mannen hade lungcancer och att denna spridit sig till hjärnan. Vårdmissen utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Det finns flera fysiska sjukdomstillstånd som kan ge symptom som liknar depression och som man som läkare först ska utesluta.

Vårdcentralen hade heller inte samlat in uppgifter om mannens historik, bland annat att han varit rökare i 30 år innan han slutade. Den uppgiften hade kunnat leda till att mannens lungcancer upptäckts tidigare, menar Ivo. Det skriver Bohusläningen.