En majoritet av Sveriges EU-parlamentariker säger nej till EU:s nya massövervakningslag “Chat control 2.0”. Kristdemokraterna är sist ut i raden av partier att ifrågasätta den.
“Förslaget har i nuvarande form stora brister”, säger EU-parlamentariker David Lega (KD) till Samnytt.
Det börjar med att Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers 22 mars i år öppet deklarerar att han inte kommer stödja det lagförslag som presenterades av Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) för ett år sedan.
“Jag kommer inte att rösta för Chat Control. Finns många argument. Ett är att de drakoniska åtgärder under pandemin som genomfördes runtom i EU indikerar en gränslöshet hos europeiska politiska ledare som inte borde gödas av obegränsade övervakningsmöjligheter”, skriver han på Twitter.
Fler partier säger nej
Vid det laget har Centerpartiet en längre tid uttryckt sig kritiskt, dock utan att ta formell ställning. Efter SD:s besked dröjer det inte många dagar innan även C öppet deklarerar sitt nej.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.I början av april förklarar Vänsterpartiet att de också kommer rösta nej till “Chat control”, och ett par veckor senare ger Miljöpartiet samma besked.
Påpekas kan att Piratpartiet hela tiden varit emot lagförslaget, men partiets svenska gren saknar representation i EU-parlamentet.
Regeringen svänger
Socialdemokraterna, vars kommissionär i maj förra året presenterade förslaget, stöder emellertid den nya massövervakningen. Det gör även regeringspartierna, åtminstone till en början.
Under våren har de tre regeringspartierna emellertid börjat tveka i frågan. Samma dag som Miljöpartiet meddelar sitt nej, säger Moderaterna i EU-parlamentet att de är emot förslaget så som det presenterats.
LÄS ÄVEN: Regeringen vill läsa din mejl – säger ja till EU:s massövervakning
Detta trots att regeringen några veckor tidigare meddelat att den kommer rösta ja till den kritiserade lagen.
KD också emot
Nu uppger även Kristdemokraterna att de är emot Chat control-lagen. Det uppger partiets EU-parlamentariker David Lega i ett mejl till Samnytt.
“Jag är i grunden positiv till att EU tar steg för att bättre skydda barn online. Men förslaget har i nuvarande form stora brister, i nuvarande form hade jag inte kunnat rösta ja. Förslaget ska nu gå genom utskottsbehandling och förhandlingar. Jag hoppas innerligt att förslaget förbättras till en effektiv, säker och ändamålsenlig lag som jag kan stödja”, hälsar han via sin pressekreterare i ett mejl till Samnytt.
Samnytt har sökt samtliga EU-parlamentariker. Endast Kristdemokraterna och Miljöpartiet har svarat. MP hänvisar till ett tidigare pressmeddelande.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.