Florida tar nu ett stort steg i kampen mot pedofili. Lagstiftarna har röstat igenom en lag som tillåter dödsstraff för dömda pedofiler även om juryn inte är enig. Detta markerar en avsevärd förändring i straffrätten och har redan lett till intensiva debatter.

Det var i torsdags som Florida House godkände HB1297 med en överväldigande majoritet av 95-14. Lagen innebär att dömda våldtäktsmän vars offer är barn under 12 år kan dömas till döden, även utan enhällighet från juryn. Lagförslaget upphäver en lag från 2017 som krävde enhällighet i juryn för att verkställa dödsstraffet.

Guvernör DeSantis har upprepade gånger uttryckt sitt stöd för att göra dödsstraff lättare att införa och förväntas stödja lagförslaget. Han har motiverats av fallet Nikolas Cruz, som mördade 17 personer år 2018 men undvek dödsstraff efter att en jury inte kunde nå en enhällig dom.

”Jag är ledsen, men om du mördar 17 personer i kallt blod är den enda lämpliga bestraffningen dödsstraff”

…sa DeSantis när han kampanjade för omval i oktober enligt Washington Post.

Avskräcka och ge upprättelse

Förespråkare för lagen anser att detta är ett nödvändigt steg för att avskräcka potentiella förövare och ge rättvisa och upprättelse till offren. De menar att det är ett sätt att skydda samhällets mest sårbara medlemmar och att det är ett måste för att bekämpa den utbredda pedofilin i landet.

”Det finns ingen jordisk förlösning för någon som våldtar ett litet barn, bara Gud kan rädda dem. Och i Florida borde vi vara angelägna om att arrangera det mötet.”

-Jessica Baker

LÄS ÄVEN: Med Cell 8 slår Roslund och Hellström ett välbehövligt slag för dödsstraffet

Kritiker oroliga för transsexuella och felaktiga avrättningar

Kritiker av lagen menar emellertid att dödsstraffet är inhumant och att det kan leda till felaktiga avrättningar på grund av bristande enhällighet från juryn. Vissa som är kritiska mot dödsstraff för pedofiler är det därför att de menar att det på något sätt skulle vara negativt för transsexuella:

”Att utvidga dödsstraffet är aldrig en bra idé även om du tror att de människor som det skulle utökas för skulle förtjäna det, eftersom staten aldrig borde ha den makten.


Som sagt, jag får en väldigt dålig känsla om vart det här är på väg. Om du är trans i Florida, lämna.”

LÄS ÄVEN: Mordet på Wilma aktualiserar frågan om dödsstraffets återinförande