Rysslands ekonomi går betydligt bättre än väntat. Det skriver Internationella valutafonden, IMF, i en färsk rapport. Ekonomin växer, produktionen ökar och arbetslösheten är rekordlåg.

2,8 procent. Så stor andel av ryssarna är just nu arbetslösa, enligt ryska datakällor som bland annat Reuters citerar. Internationella valutafonden, en institution i FN-familjen, placerar istället den ryska arbetslösheten på 3,1 procent.

Oavsett vilken siffra man använder sig av, så är det den lägsta arbetslösheten i landet sedan Sovjetunionens upplösning i början av 1990-talet.

Bättre än väntat

Den låga arbetslösheten kan i stor utsträckning förklaras med att en betydande andel av arbetskraften befinner sig i skyttegravarna. Vid fronten i östra Ukraina. Ryssland har en krigspåverkad ekonomi där varje tillgänglig hand behövs för att hålla industrin igång.

Men även räknat i BNP och samlad propduktion presterar Ryssland bra. Betydligt bättre än västerländska bedömare räknat med.

Förra året växte den ryska ekonomin med 3,6 procent, och i år väntas den växa med 3,2. IMF har i en ny rapport kraftigt tvingats revidera upp de prognoser som togs fram i såväl oktober förra året som i januari i år.

IMF:s vicedirektör Petya Koeva Brooks ger fyra förklaringar till det ryska miraklet. För det första har oljeexporten, trots sanktioner, fortsatt på en i det närmaste oförändrad nivå. För det andra genomför det ryska näringslivet stora investeringar. För det tredje tycks den privata ryska konsumtionen vara opåverkad, vilken eldar på tillväxten. Och slutligen investerar regeringen betydande summor pengar.

– Även om vi där sett betydligt större ökningar i säkerhetsrelaterade satsningar, än generella satsningar, säger Petya Koeva Brooks.

Sämre för EU

Medan den ryska ekonomin tycks ånga på som ett expresståg, så ser det betydligt dystrare ut i den västliga delen av Europa. Den reella BNP:n föll för flera EU-länder förra året. Bland annat för Sverige, som hade en ”tillväxt” på minus 0,2 procent 2023.

Tyskland, Österrike, Finland, Irland och samtliga baltiska länder kämpade även de med krympande ekonomier. Tack vare ekonomisk återhämtning i länder som Spanien och Grekland, samt en blygsam tillväxt i Frankrike, blev nettot för hela Euroområdet positivt. +0,4 procent.

På andra sidan Atlanten ser det emellertid ljusare ut. USA:s BNP växte med 2,5 procent förra året, en tillväxt som väntas överträffas i år. Åtminstone enligt IMF:s prognos.

Den FN-knutna insitutionen tror heller inte att den ryska tillväxten håller i sig på nuvarande nivå nästa år. Då väntas tillväxten minska till 1,8 procent. Samtidigt beräknas tillväxten i Euroområdet stiga till nästan samma nivå. Det återstår att se om IMF lyckats spå rätt denna gång, eller tvingas möblera om i sina tabeller i sommar när nästa rapport tas fram.