Sedan i maj har Virginia och hennes tonårsdotter i Uppsala utsatts för förföljelse och trakasserier från ett ungt tjejgäng. Båda undviker numera att gå ned till centrum och dottern träffar helst sina vänner hemma i lägenheten. Virginia följer dottern till och från bussen, som hon tar för att komma till gymnasieskolan i centrala staden. På grund av otryggheten vill de byta lägenhet med en kvinna på andra sidan stan – men får avslag från bostadsföretaget Uppsalahem.

När Virginia och hennes 17-åriga dotter var på väg till biblioteket i stadsdelen Sävja där de bor hörde de plötsligt ett rop: ”Nu kommer rasisterna!”. Plötsligt var de omringade av 12-15 tonårstjejer som knuffade dem emellan sig och skrek förolämpningar som ”Jävla hora, jävla fitta, Sverigedemokratshoror!”.

Men det slutade inte där. Flera gånger har tjejerna närmat sig Virginia och dottern utomhus. Tre av fallen med olaga hot och ofredanden har polisanmälts av Virginia.

– Det är mest tonårstjejer som är efter oss. De har fått för sig att vi är rasister. Jag har ingen aning om var de fått det ifrån, vi är så lite rasister som man kan bli. Varför skulle vi i så fall bo i Sävja, där det finns så många olika nationaliteter, säger Virginia till Hem & Hyra.

Trakasserierna började efter att några tjejer anklagade dottern för att ha skrivit ordet ”neger” på Snapchat. Dottern förnekar det men ryktet spreds snabbt i skolan och blev till en sanning.

Får inte byta lägenhet trots hoten

På grund av omständigheterna känner de sig inte längre trygga i Sävja och vill därför flytta ifrån stadsdelen. På en Facebooksida för lägenhetsbyte i Uppsala hittade Virginia en hyresgäst i Vänge, på andra sidan Uppsala. Kvinnan som bor där vill byta lägenhet med Virginia för att komma närmare sin son då hon blivit äldre och mer beroende av honom.

De fick beskedet att handläggningstiden för bytet var två tre månader och trodde det var en självklarhet att det skulle gå igenom. Virginia hade skickat kopia på polisanmälan och ett läkarintyg på att dottern mår psykiskt dåligt av det hela.

Men när hon börjat packa inför flytt kom plötsligt beskedet att Uppsalahem avslår hennes ansökan om lägenhetsbyte. I beslutet står endast att ”beaktansvärda skäl saknas”.

Anna Forsberg, handläggaren på Uppsalahem som tog beslutet, säger till Hem & Hyra att båda parter måste ha beaktansvärda skäl enligt hyreslagen om de ska få byta lägenhet. Det finns emellertid inget som hindrar en hyresvärd att ändå säga ja till ett lägenhetsbyte.