Den tidigare Säpochefen Malena Rembe har gjort ett utspel där hon nu kräver att Sverige ”tar hem alla IS-svenskar”. Det inkluderar inte bara kvinnor och barn utan även män som stridit för terroristorganisationen. Rembe är oroad över IS-medlemmarnas säkerhet eftersom hon anser att det är farligt i området.

Det var på lördagen som Sydsvenskan publicerade en intervju med Malena Rembe som tidigare arbetade som chefsanalytiker vid kontraterrorism. Rembe är besvärad över den rådande situationen i det kurdiska fånglägret al-Hol i norra Syrien.

LÄS ÄVEN: Säpo hjälpte skadade IS-terroristen få vård i Sverige – lät honom återvända för nya terrordå

Enligt Rembe som själv har besökt fånglägret och haft samtal med IS-kvinnor är det en ”extremt farlig plats” att vistas på. Hon vädjar därför att Stefan Löfvens regering inte bara ordnar hemresa för barn som har svenskt medborgarskap utan även resterande män och kvinnor.

– al-Hol är en extremt farlig plats. Det finns gott om skjutvapen och knivar. Folk dränks. Folk blir kvävda med plastpåsar, berättar Rembe.

Rembes utspel kommer i samma vända som FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter Fionnuala Ní Aoláin har skickat ett skarpt brev till regeringen. Enligt FN bryter nämligen Sverige mot mänskliga rättigheter när man inte assisterar svenska medborgare att lämna fånglägret och för att bege sig till Sverige.

Säpochefen oroad: ”Man kan mördas”

Den tidigare Säpochefen påstår att det enda sättet att få stopp på våldsspiralen med muslimsk terrorism är att ta hand om personerna under ordnade former.

Vidare oroar hon sig för att rättsstaten inte håller tillräcklig kvalité och därför riskerar misstänkta IS-terrorister att mördas. Därför vill hon att regeringen ska kasta politisk prestige, sluta oroa sig för att förlora väljare och istället ”hämta hem samtliga svenskar.”

– Så länge de sitter i fångläger tillsammans med andra IS-anhängare kan det vara förenat med livsfara att ta avstånd från IS. Man kan mördas, säger Malena Rembe.

Vill rehabilitera IS-terrorister

Som lösning på risken att IS-terroristerna fortsätter att utgöra ett terrorhot i Sverige menar Rembe att de först måste avradikaliseras. Hur det ska gå till konkret har Rembe inga förslag på däremot menar hon att uppgiften inte är omöjlig och att det krävs resurser.

– Och det kommer att sticka i ögonen på folk att man satsar så mycket på de här människorna. Men då måste vi tänka: Gör vi det inte så kan de komma att utgöra ett mycket större hot, säger Rembe.

LÄS ÄVEN: Majoritet av IS-återvändare säger sig ha varit hjälparbetare och lagat mat