Forskaren och författaren Björn Lomborg menar att Europas radikala klimatpolitik är ett varnande exempel snarare än ett föredöme. Trots massiva investeringar i grön energi ser han mycket små klimatvinster, men desto större ekonomiska kostnader. Enligt Lomborg är detta inte en modell att efterlikna – varken för USA eller resten av världen.
Enligt Björn Lomborg har EU gång på gång prioriterat klimatmål framför ekonomiskt förnuft. Trots svag ekonomisk tillväxt lovar unionen att minska sina koldioxidutsläpp med hela 90 procent till 2040 – en ökning från tidigare målet på 55 procent till 2030. Lomborg hävdar i en debattartikel i New York Post att detta är ett exempel på att politiken drivs mer av dygdsignalering än av realistiska bedömningar.
LÄS ÄVEN: Dansk forskare sågar WHO-påstående om ’extrem’ hetta
Han pekar på att dessa klimatmål ofta bygger på dyra och opålitliga energiformer som sol och vind, vilket driver upp elpriserna. Under 2024 spenderade EU enligt Lomborg hela 381 miljarder dollar på grön teknik – mer än sina försvarsutgifter – vilket har lett till att elpriserna blivit dubbelt så höga som i USA.
Industriflykt och grön dubbelmoral
Lomborg varnar för att Europas tuffa klimatregler driver bort energikrävande industrier till länder med billigare och smutsigare energi, som Kina. Han menar att många elbilsbatterier tillverkas i Kina med hjälp av kolkraft, vilket underminerar EU:s utsläppsmål.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Han är också kritisk till EU:s planerade ”koldioxidtullar”, som enligt honom är ineffektiva och riskerar att driva upp priserna ytterligare. Enligt Lomborg är det snarare resten av världen – som fortfarande är starkt beroende av fossila bränslen – som kommer att gå förbi EU i tillväxt.
EU:s klimatpåverkan är marginell
Lomborg påpekar att EU:s andel av världens framtida utsläpp är liten. Med nuvarande politik kommer EU och Storbritannien enligt vissa scenarier att stå för drygt 4 procent av de globala utsläppen under detta århundrade, ungefär lika mycket som USA. De stora utsläppen kommer i stället från Kina, Indien, Afrika, Brasilien och andra tillväxtländer.
LÄS ÄVEN: Forskare: Billig grön el en ”miljöaktivistisk lögn”
Han argumenterar för att dessa länder, som är mitt i sin ekonomiska utveckling, inte kommer att prioritera Europas ”gröna dogmer”. I stället bygger de nya kol- och gaskraftverk i högt tempo.
Höga kostnader, liten klimatnytta
Enligt Lomborg kommer EU:s klimatpolitik ha försvinnande liten påverkan på den globala temperaturen. Om EU når nettonollutsläpp till 2050 minskar den globala uppvärmningen med endast 0,07 grader Fahrenheit till år 2100 – ett värde han beskriver som praktiskt taget omätbart.
Samtidigt menar Lomborg att kostnaden för denna politik kan överstiga 3 000 miljarder dollar årligen till mitten av seklet – mer än dagens totala offentliga utgifter inom EU.
Innovation framför symbolpolitik
Lomborg hävdar att Europa blundar för smartare alternativ. I stället för att ösa pengar över solpaneler och elbilar som är beroende av väder, föreslår han ökade investeringar i forskning och utveckling. Det handlar bland annat om avancerad kärnkraft och nästa generations förnybara energikällor – teknologier som kan bli billigare än fossila bränslen och därmed attraktiva globalt.
LÄS ÄVEN: Forskare: Klimatförändringar har inte satt eld på världen
Han avslutar med att kalla EU:s 90-procentsmål för ”ekonomiskt självmord förklätt till ekodygd” och uppmanar amerikanska delstater att inte gå i samma fotspår. Enligt Lomborg är detta en kostsam väg med minimal klimatnytta – och med stor risk för politisk baksmälla.