Brittiska forskare har börjat utveckla vacciner som en försiktighetsåtgärd mot en ny pandemi orsakad av en okänd ”sjukdom X”.

Arbetet utförs vid den brittiska hälsosäkerhetsmyndighetens högsäkerhetslaboratorium i Porton Down i Wiltshire av en grupp bestående av mer än 200 forskare.

De har upprättat en lista över djurvirus som kan infektera människor och som i framtiden snabbt kan spridas runt om i världen.

Vilken av dem som kommer att bryta igenom och utlösa nästa pandemi är dock okänt och därför kallas den bara för ”sjukdom X”.

LÄS ÄVEN: Studie: Hjärtskada av covid-vaccin mycket vanligare än tidigare känt

Professor Dame Jenny Harries är chef för UK Health Security Agency (UKHSA).

– Vad vi försöker göra här är att se till att vi förbereder oss så att om vi har en ny sjukdom X, en ny patogen, har vi har gjort så mycket av det arbetet i förväg som möjligt, säger hon till Sky News.

– Förhoppningsvis kan vi förhindra det [en pandemi]. Men om vi inte kan och vi måste svara, då har vi redan börjat utveckla vacciner och terapier för att knäcka det.

Ursprungligen var laboratoriet fokuserat på covid och att testa effektiviteten av vacciner mot nya varianter men har nu som uppgift att övervaka flera högriskpatogener, bland annat fågelinfluensa, apkoppor och hantavirus.

100 dagar

UKHSA är en del av en global ansträngning för att utveckla ett vaccin inom 100 dagar efter det att en ny patogen har erkänts ha pandemipotential.

– Historiskt sett skulle det vara oerhört, säger professor Harries.

– Det skulle normalt ta fem eller tio år. För covid var det cirka 360 dagar.

– Så det här är en riktigt hög ambition. Men för vissa virus är det definitivt möjligt.

LÄS ÄVEN: Vaccinpasskritisk läkare pekas ut av Säpo – ”Lögn och ärekränkande”