Sverige har de senaste decennierna tagit emot många migranter i Sverige som saknar utbildning, arbete och anknytning till landet. Men utöver det har vi även fått tillskott av kompetensinvandring i form av utländska forskare. Ett nytt tillägg i utlänningslagen har nu lett till att flera utländska forskare, med tillstånd att arbeta och bo i Sverige, tvingats resa till sina hemländer för att söka uppehållstillstånd till sina nyfödda bebisar. Detta trots att bebisarna är födda i Sverige.

Utländska forskare som medlemstidningen Universitetsläraren pratat med vittnar om hur de fått resa till sina hemländer, ibland så långt som till Asien, eftersom de behöver visum för att släppas in i exempelvis Danmark och Tyskland där man i vissa fall kan ansöka om svenskt uppehållstillstånd. Ett sådant visum kan emellertid inte utfärdas eftersom de nyfödda barnen inte hunnit få pass.

LÄS ÄVEN: Kommuner kräver fler nyanlända: ”Viktiga för kompetensförsörjningen”

– Det här handlar om familjer som måste rota upp, lämna Sverige och sin anställning för att befinna sig utomlands under den här processen. Det blir också problematiskt för arbetsgivaren och kan strula till det i deras planering, säger Erik Kvist, internationell koordinator vid Lunds universitet.

Kvist har varit inkopplad i flera fall av den här typen. Han uppger även att kolleger vid andra universitet har liknande erfarenheter.

Ifrågasätter hur det rimmar med barnkonventionen

Utlänningslagens femte kapitel reglerar hur uppehållstillstånd kan sökas och beviljas. Bland annat måste forskares samtliga familjemedlemmar söka uppehållstillstånd innan de reser in i Sverige. Detta har i praktiken visat sig gälla även nyfödda bebisar – trots att de är födda i Sverige.

Föräldrarna till de nyfödda barnen måste alltså ge sig ut på långa och krångliga resor för att barnen ska kunna få lov att stanna i Sverige tillsammans med sina föräldrar. Om man inte genomför resan riskerar spädbarnet att utvisas från Sverige.

LÄS ÄVEN: Uppehållstillstånd och pass säljs på nätet: ”Vi får hjälp av Migrationsverkets handläggare”

– En eventuell utvisning av ensamma spädbarn skulle ju dessutom vara helt moraliskt förkastligt, orsaka stort personligt lidande och jag ställer mig frågande till hur det här egentligen rimmar med barnkonventionen och rätten till privat- och familjeliv enligt europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, säger Erik Kvist.

Har man kommit som asylmigrant till Sverige gäller inte samma regler. Om åtminstone en förälder har uppehållstillstånd i Sverige, men saknar ett europeiskt medborgarskap, kan föräldern smidigt ansöka om uppehållstillstånd för sitt barn. Barnet får även ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som gäller i två år.