På måndagskvällen skottskadades två män i 20-årsåldern i invandrartäta och problemtyngda miljonprogramsområdet Hallonbergen i Sundbyberg i norra Stockholm. Båda avled senare av sina skador. Polisen kopplar dubbelmordet till kriminella gängkonflikter i området.

De två mördade männen var kända kriminella element från södra delen av Stockholm. Motivet till skjutningen är inte helt klarlagt men polisen utgår från att det är gängrelaterat.

Det var vid 17:30-tiden på måndagen som den bil som de två gängkriminella männen färdades i besköts. Det fördes till sjukhus med ambulans men deras liv kunde inte räddas. Den ursprungliga brottsrubriceringen försök till mord har uppgraderats till mord.

Polisen uppger inte närmare vilken gänggruppering de två avlidna männen tillhörde. Deras härkomst uppges inte heller.

Däremot berättar man att det varit bekant för polisen att de två haft en hotbild mot sig och att det endast bedömts vara en tidsfråga innan de mördades. Hotbilden uppges ingå i ett komplext nät av pågående gängkonflikter mellan olika konstellationer.

Stockholmspolisen som redan är hårt ansträngd tvingas nu avsätta omfattande resurser för att utreda dubbelmordet och kartlägga motivet, vilket innebär att annat polisarbete måste stå tillbaka.

Berörda poliser uttrycker en känsla av hopplöshet över att ha fått ytterligare ett gängmord på bordet att utreda.

– Morden i går fick inte hända. Vi mäktar inte med. Vår kriminalresurs är helt slutkörd.

Ingen person har ännu gripits för dådet. Vaga vittnesuppgifter finns om att en eller flera gärningspersoner ska ha flytt från platsen på en moped efter skjutningen.

En stor satsning kallad Max med syfte ”att bryta våldskurvan” pågår just nu mot den grova och huvudsakligen invandringsrelaterade brottsligheten Stockholmsregionen. Det aktuella dubbelmordet hamnar nu under den insatsens paraply. Till projektet är stora polisresurser kopplade liksom ett antal ”experter” från hela Stockholmsregionen.