I ”Sockerbiten” i Björkhagens centrum står fyra våningar med 24 bostäder snart renoverade och intresset är stort. Det blir dock inte vem som helst som får flytta in utan trångbodda familjer har förtur.

Huset ritades av Georg Varhelyi och då det stod klart i slutet av 50-talet var det Stockholms högsta bostadshus. Efter att SHIS Bostäder flyttade ut i fjol är snart 24 lägenheter nyrenoverade och klara för inflyttning framåt våren.

LÄS ÄVEN: Nyanlända ges förtur till bostadsområden med hög status

Hyresrätterna tillhör Svenska bostäder som nu vill prova ett nytt koncept där sju av lägenheterna riktar sig till trångbodda familjer som inte har råd att bo större.

Ytterligare två lägenheter ska bli så kallade kompislägenheter medan resterande 15 ska hyras ut på vanligt sätt.

19 000 i hyra

Hyran för fyrorna kommer att ligga på mellan 14 000 och 19 000 kronor – plus vad som kommer med den stundande hyreshöjningen för 2024.

– Jag är så glad över att vi nu erbjuder fler rymliga lägenheter där hyrorna dessutom kommer vara lägre än i motsvarande bostäder. Det är väldigt många barnfamiljer i Stockholm som bor trångt, säger Clara Lindblom (V), fastighets- och bostadsborgarråd, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Förstahandskontrakt till nyanlända som inte fixat egen bostad