Sedan en längre tid tillbaka har boende i Upplands-Bro haft problem med ungdomar som kör omkring vårdslöst i området på crossmotorcyklar och mopeder, vilket man anmält. Strax efter att en pappa gjort en anmälan slängdes en handgranat in i barnfamiljens trädgård.

Ungdomarna ska ha kört farligt på gångvägar och trakasserat och stört kommuninvånare. Boende ska enligt polisen ha ”reagerat mycket starkt på personernas beteende” och de ska ha orsakat diverse olyckor.

I början av juni blev en 4-årig pojke påkörd och föraren smet från platsen. Detta fick polisen att inleda en så kallad riktad insats vilket fått gänget att reagera.

Multikriminell gängledare

Efter att polisen i slutet av maj vid en husrannsakan beslagtog flera stulna crossmotorcyklar, och man grep en ung man som pekats ut som ledare för gänget, sattes 18 bilar i brand natten därpå. Några timmar senare placerades även en väska med ordet ”Bomb” på utanför kommunhuset i Kungsängen.

LÄS ÄVEN: Kaotisk natt med bilbränder och bombhot mot kommunhus

Ledaren dömdes nyligen för en lång rad brott, bland annat grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott. Han har ett digert brottsregister och har även suttit häktad för ett dubbelmord.

Utreds som hämnd

Granatattacken skedde i måndags kväll och rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Fragment gick in i fasaden och glasrutor krossades, säger Ola Österling, polisens presstalesperson, till Aftonbladet.

Attacken utreds som en hämnd för att pappan i familjen filmat och anmält ungdomarna på crossmotorcyklarna.