➤ 9 000 kronor per månad kostar väktaren som utför en rondering per natt.

Bromma i Stockholm har på sistone drabbats av en mängd inbrott. Senast vid 22-tiden på söndagskvällen tog sig 5-6 personer in i en villa, band fast en mamma och ett barn som befann sig i huset och tvingade till sig nycklarna till familjens två bilar.

Drömstigen i Smedslätten har man tröttnat och gått ihop för att betala en egen väktare till området.

Det var efter att Fredrik Talén vaknade upp mitt i natten av att larmet gick och han mötte inbrottstjuven i trappen det fick vara nog.

– Det är beklagligt att man måste ta det så här långt för att känna någon form av trygghet, men jag kan ju inte sätta ett pris på att känna mig trygg i mitt eget hem. Det blir ett direkt hot mot min familj, jag har två barn och en fru.

De boende kan följa väktarens rörelser via ett GPS-system och kan sättas i direktkontakt med honom ifall det finns något att rapportera eller ifall de vill att deras barn ska eskorteras från busshållplatsen.

LÄS MER: Stadsdel vill ha egna vakter efter brottsvåg

– Man kan se en viss ökning av väktare i bostadsområden. Det är ju vanligare i andra länder sådana typer av tjänster men jag tror att fler och fler bolag kommer börja med att erbjuda väktare till sina kunder, säger Torbjörn Ferndahl, vd för Säkerhetsbranschen.

Inbrotten minskar nu men utvecklingen oroar.

– Jag trodde inte att man kunde beställa sånt i Sverige, det känns väldigt amerikanskt. Jag gillar det inte alls, det är helt fel väg att gå. Det finns ju alltid en inbrottsrisk överallt, man kan inte vara 100 procent trygg i livet, säger Camilla Nilsson som bor i Smedslätten.