För tredje gången sedan december har ett hundratal gravstenar välts på Norra begravningsplatsen i Solna – trots utökad bevakning. Dådet utreds som brott mot griftefriden.

Larmet inkom strax efter halv fyra på lördagseftermiddagen och det drabbade området är nu avspärrat. Teknisk undersökning påbörjades under lördagen men uppges fortsätta, vilket innebär att polisens avspärrning kommer att kvarstå på begravningsplatsen även under söndagen.

– Gravstenarna har välts och vi kommer att utreda det som brott mot griftefriden, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till TT.

Enligt polisens initiala uppskattning är att det är cirka 100 gravstenar som ligger nedvälta på marken. Kyrkogården har, utöver förvaltning under Svenska kyrkan, en katolsk och en judisk begravningsplats. SVT uppger att polisen inte har några uppgifter om vandaliseringen har riktats mot någon särskild religion.

LÄS ÄVEN: Hundratals gravstenar skändade: ”Ofattbart”

Vandaliseras trots ökad bevakning

Den 15:e december förra året vältes 300 gravstenar på Norra begravningsplatsen. Veckan innan hade 33 gravstenar välts. Den 16:e december meddelade polisen att man skulle utöka närvaron på platsen.

– Det är otroligt beklagligt att något sådant här har hänt. Vi gör nu det vi kan för att reda ut varför detta har hänt och vem som utfört gärningen. Genom samverkan med kyrkogårdsförvaltningen sätts nu även resurser in för att förebygga att detta inte händer igen, sa Matti Dordlofva, vid lokalpolisområde Solna i ett uttalande.

Enligt Svante Borg, förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad, ligger de nyvälta stenarna i samma område av kyrkogården som tidigare drabbats.

– Det är omfattande och rejält sorgligt. Det är fruktansvärt för de familjer som blir drabbade, säger Borg till SVT Nyheter Stockholm.

Kyrkogården där två pojkar torterades

I somras torterades, våldtogs och rånades två pojkar på samma kyrkogård. Förövarna, 18-årige Amin El Hani och 21-årige Ali Jahani Asl, dömdes i början av året för människorov, grov våldtäkt, grov misshandel, rån och övergrepp i rättssak till 5,5 respektive nio års fängelse.

LÄS ÄVEN: Ali och Amin döms till fängelse för våldtäkt och tortyr på kyrkogård

Det finns inga uppgifter från polisen huruvida vandaliseringen på kyrkogården har något samband med domen. Dock utökades bevakningen av kyrkogården redan efter tortyrmisshandeln.

– Vi har ökat ronderingen och ser över möjligheterna att stänga grindarna nattetid, sa Göran Höglund, administrativ chef vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning då till Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbunds tidning Kyrkogården.