Att som näringsidkare få tillstånd att sätta upp övervakningskameror för att freda sina lokaler mot brott är vanligen en utdragen process där det ofta blir avslag. I västgötska Grästorp har ett ärende dock nu behandlats skyndsamt med förtur. En man som är på sannolika skäl misstänkt för att ha bortfört en yngre kvinna behöver skyddas från att få sin egendom vandaliserad.

Det är den 38-årige pizzeriaägare som sedan en tid tillbaka sitter häktad misstänkt för att ha kidnappat, fört bort och eventuellt mördat en 24-årig kvinna som han haft som anställd och varit skyldigt 100 000 kronor i innehållen lön, som nu fått igenom att bland annat hans restauranglokaler på skattebetalarnas bekostnad ska utrustas med övervakningskameror.

Det var den 14 februari som 24-åriga Amela Kalac anmäldes försvunnen i Grästorp. Trots massiva sökinsatser är hon fortfarande försvunnen. Tidigt natten innan hade hon och den nu häktade pizzeriaägaren stoppats av polis när de färdades i bil strax utanför Grästorp. Där slutar spåren.

Snart riktades misstankar mot 38-åringen, som har utomvästlig invandrarbakgrund, om att ha kidnappat och fört bort Amela. Eftersom hon inte påträffats finns också misstankar om att hon bragts om livet. Mannen häktades på sannolika skäl – den högre misstankegraden – för människorov och belades med restriktioner.

Eftersom Amela tillsammans med sin familj enligt uppgift har ett utvisningsbeslut mot sig finns också misstankar om att hon kan ha förts ut ur landet eller eventuellt lämnat Sverige självmant. Det sistnämnda är emellertid inte något som vare sig polisen eller de övriga familjemedlemmarna som ännu är kvar i Sverige håller för sannolikt.

Polisen sätter upp övervakningskameror

Amelas försvinnande har väckt starka känslor på orten och nu fruktar polisen för att arga Grästorpsbor ska ge utlopp för dessa genom att ge sig på 38-åringens pizzeria och/eller annan egendom som denne har i samhället.

Normalt är det för näringsidkare svårt att få tillstånd för att sätta upp övervakningskameror i anslutning till sin näringsverksamhet i syfte att skydda den mot brott. Tjuvars och vandalers rätt till personlig integritet väger ofta tyngre än näringsidkarens rätt till trygghet och säkerhet.

I det här fallet har dock frågan snabbutretts så att ett tillstånd för övervakningskameror skyndsamt har kunnat medges. Det har underlättats av att polisen den här gången varit aktiv med att hjälpa den brottsmisstänkte 38-åringen i processen och att myndigheten själv på skattebetalarnas bekostnad tagit på sig att införskaffa och montera upp kamerorna.

– Vi bedömer att det finns en förhöjd risk för brott mot fastigheter som är kopplade till den misstänkte mannen som sitter häktad, säger Johan Rexhag, lokalpolisområdeschef i Västra Skaraborg.