Tre personer – två med svensk bakgrund och en med östeuropeisk – åtalas misstänkta smuggling av stora mängder kokain till de kriminella gängen i Sverige via hamnen i Helsingborg. En av de åtalade har varit anställd i hamnen i 30 år.

Den insmugglade narkotikan uppges komma från länder som Ecuador, Colombia och Brasilien och ha gömts i containrar. Det handlar om närmare 200 kg knark till ett uppskattat värde av 175 miljoner kronor på gatan.

Smugglingen uppdagades när en av ligamedlemmarna fångades på en övervakningskamera i färd med att bryta sig in i en av de containrar där det insmugglade knarket fanns. Beslag i härvan ska förutom i Sverige även ha gjorts i Nederländerna.

Synnerligen grov narkotikasmuggling

Hamnarbetaren åtalas tillsammans med ytterligare en person, båda i 50-årsåldern, för flera fall av stämpling till synnerligen grov narkotikasmuggling och förberedelse till samma brott.

Bild: Polisen.
Bild: Polisen.
Bild: Polisen.

Synnerligen grovt vapenbrott

Dessutom åtalas en tredje man i 40-årsåldern för grovt narkotikabrott och narkotikabrott av normalgraden. Han åtalas även för synnerligen grovt vapenbrott efter att ha ertappats med flera pistoler, ljuddämpare, en revolver, ett avsågat hagelgevär och ammunition till dessa.

Bild: Polisen.

Bild: Polisen.

Kommunikationen mellan ligamedlemmarna har enligt åtalet skett via den krypterade kommunikationstjänsten SKY-ECC. Alla tre åtalade nekar till brott.

Läs mer om åtalet HÄR.