Till 2030 ska Sveriges utsläpp av växthusgaser ha minskat med 60 procent och om ytterligare femton år senare ska nettoutsläppet vara nere på noll. I arbetet för att nå dessa mål beskrivs vindkraft som nyckeln. Men antalet räcker inte och måste byggas ut kraftigt vilket samtidigt medför vad vissa menar är en förstörd natur.
Med ökade satsningar på elbilar och andra energislukande projekt, samtidigt som kärnkraft läggs ned, håller situationen på att bli akut. Medan andra länder satsar på den nya generationens kärnkraft, väljer Sverige en annan väg – en som vållar strid. I dag står vindkraften för 17 procent av elproduktionen i Sverige, en andel som ska öka kraftigt. I takt med att vindkraftverken blir både fler och högre, ökar också det lokala motståndet.
En av de främsta motståndarna är Alexander Pohl som tillsammans med familjen flyttade till byn Borgvattnet från London där han jobbade för storbanken HSBC. En del av arbetet på banken ägnades åt att finansiera vindkraftsprojekt där han tyckte sig genomskåda investerarnas kalkyler och de uppblåsta klimatlöftena samt sättet de drar maximal nytta av det svenska samhället.
– Man säger att vi borde offra oss för klimatet. Och om det hjälpte klimatet kunde jag kanske acceptera det. Men allt handlar om pengar, säger han till Aftonbladet.
LÄS ÄVEN: Sverige hånas av Forbes: ”Ger efter för dumhet”
– Hela den svenska vindkraftutbyggnaden är en massiv fraud. En bluff.
Från den nya vindkraftsparken Björkvattnet förutsatte han att elen åtminstone skulle komma de boende i området till del, men det visade sig att ägaren redan sålt ut den till Google för en ny serverhall i Finland.
– Det känns som ett krig, där jag är på naturens sida.
I fjol försökte han stoppa Björkvattnet men förlorade. Nu har han överklagat till hovrätten.
LÄS ÄVEN: VARNINGEN: Regeringens satsning på vindkraft kan göra läget för svensk industri desperat
En annan som ser med förfäran på vad som nu sker är Kerstin Torgersson som är femte generationen på platsen.
– Man förstör naturen helt och hållet. Det som pågår är ett miljöbrott utan dess like.
Frågan splittrar och det finns grannar som inte hälsar på varandra längre eller kallar varandra för fula saker.
– Ny skog växer upp vid skogsavverkningar, men så blir det inte då man anlägger vindkraft. Om de nya projekten blir av förstörs byn för all framtid.
Andra ser det dock annorlunda. Enligt Gunilla Lundin har vindkraften inneburit ett lyft för området med förbättrade vägar och bredband.
LÄS ÄVEN: Världen satsar på kärnkraft
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.