När elpriserna pressas upp tjänar de svenska elbolagen stora summor pengar extra. Den stora vinnaren på prisrallyt är staten.

Det höga elpriset ska ha pressats upp av de höga priserna på olja, naturgas och kol i Europa – bränslen som knappt använts av de svenska kraftbolagen och man således inte har några kostnader för.

LÄS ÄVEN: Expert varnar: ”Elpriset kan gå hur högt som helst”

– Just nu sopar de elproducenter som är oberoende av kol och gas hem massvis med pengar, utan ett öre i extra kostnad. Varje ökning av elpriset är ren vinst för dem, säger miljökonsulten Magnus Nilsson, expert på europeisk klimat- och energipolitik, till SvD.

Fortsätter till våren

Man räknar med att energiproblemen kommer att fortsätta fram till mars eller april. Situationen innebär att pengarna strömmar in till bland annat Skellefteå Kraft. Bolagets prognos för rörelseresultatet för helåret är 990 miljoner kronor – 1,2 miljarder högre än 2020.

– Ett öres prisskillnad slår 40 miljoner på vårt rörelseresultat, så det är väldigt många miljoner som skiljer mellan 2020 och 2021, säger Elin Bergsten, finansdirektör på Skellefteå Kraft.

LÄS ÄVEN: Nytt rekord för elpriset – vintern spås bli ’väldigt, väldigt dyr’

Jonas Stenbeck, privatmarknadschef för Norden på helstatliga Vattenfall, landets största elproducent, noterar också de höga elpriserna.

– Om kol- och gaspriserna är på en hög nivå så påverkar det priserna i Sverige också, säger han.