Agneta Westerberg är avdelningschef på Kemikalieinspektionen. Hon har en avgörande roll när Senior-fabriken i Eskilstuna nu förnyar sin dispens för användandet av metylenklorid. Avdelningschefen berättar att hon och hennes kolleger utgår ifrån det kinesiska företagets egna uppgifter.
– Vi litar på vad företagen skriver i sin ansökan, säger Agneta Westerberg till Samnytt.

Den 31 maj går tillståndet för Shenzhen Senior Technology Material i Eskilstuna, även känt som Senior, ut. Efter det får det kinesiska företaget inte längre använda metylenklorid i sin tillverkningsprocess av membran som används i batterier till elbilar.

Senior beviljades 2023 en tvåårig dispens från det totalförbud som sedan 1996 råder i Sverige för den giftiga kemikalien. Och om företaget vill fortsätta använda den, så behöver de alltså ett nytt undantag.

Avdelningschefen

På Kemikalieinspektionens tillståndsavdelning, den avdelning som beslutar om dispensen, är Agneta Westerberg chef. För henne och hennes kolleger är det bråda dagar. Hon berättar för Samnytt att de just nu handlägger Seniors nya ansökan.

– Vi har nationella regler som innebär att det är förbjudet att använda metylenklorid i yrkesmässig verksamhet. Man måste ha en dispens för att få använda det på grund av det förbudet, förtydligar hon för Samnytt.

Det är denna ansökan om förnyad dispens som just nu gör frågan brännhet i Eskilstuna. Kemikalieinspektionen har bland annat vänt sig till Eskilstuna kommun för att inhämta kommunens synpunkter. Och Westerberg går pedagogiskt igenom processen:

Avdelningschef Agneta Westerberg. Foto: Kemikalieinspektionen

– Det är tre saker som vi tittar på enligt lagstiftningen. Det ena är att företaget måste redovisa för oss varför man överhuvudtaget behöver använda metylenklorid i sin verksamhet. Det är den första beskrivningen och argumentationen.

– Sedan vilken typ av substitutionsarbete som de har, aktivt och pågående, för att på sikt byta ut metylenklorid. Hela prövningen går ut på att man inte ska fortsätta använda metylenklorid, utan fasa ut den.

– Det tredje handlar om att de måste klara de hygieniska gränsvärden som finns för arbetsmiljön, som Arbetsmiljöverket har beslutat om inomhus.

“Det tittar inte vi på”

Westerberg berättar att hon haft kontakt med Katarina Svedberg, som leder proteströrelsen i Eskilstuna mot Seniors utsläpp av metylenklorid. Men avdelningschefen påpekar att de faller utanför Kemikalieinspektionens ansvar.

– I dispensansökan prövar vi inte utsläppen av metylenklorid. De är redan prövade i miljöprövningen, som sedan tidigare är gjord av Miljöprövningsdelegationen och Mark- och miljödomstolen, betonar hon.

– De har redan ett miljötillstånd enligt miljöbalken för att få släppa ut metylenklorid från verksamheten. Så det prövar inte vi när vi tittar på dispensen.

Foto: Senior

Miljöprövningsdelegationen är en funktion inom Länsstyrelsen i Södermanlands län. Och länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet.

Det var miljöprövningsdelegationen som i juni 2023 gav Senior tillstånd att släppa ut upp till 900 ton metylenklorid per år. Ett värde som i december samma år slogs fast av Mark- och miljödomstolen i Nacka.

LÄS ÄVEN: Hundratals i demonstration mot kinesiska “giftfabriken”

Senior har det senaste året anklagats för att vilseleda om hur hanteringen av metylenklorid fungerar. På skisser över fabriken som presenterats för allmänheten, så har “skorstenar” som den giftiga kemikalien ventileras ut via utelämnats. Men det är inget som Kemikalieinspektionens tillståndsenhet tittar på.

– Eftersom det är kopplat till utsläppen, så ligger det på Mark- och miljödomstolen och miljöprövningsdelegationens prövning av miljötillståndet, där de tittat på effekterna och konsekvenserna av utsläppen till omgivningen. Så det tittar inte vi på, säger Agneta Westerberg.

Litar på Seniors underlag

På Kemikalieinspektionen utgår beslutsfattarna i första hand från de underlag som de dispensansökande företagen skickar in.

– Hela systemet går ut på att vi litar på vad företagen skriver i sin ansökan, vad de berättar för oss och vad de kommer in med för underlag. Så är det för alla prövande myndigheter. Det finns inget annat sätt för oss än att vi tar del av de underlag vi får, säger Westerberg.

Men om ni skulle få indikationer på att det här är inte ett slutet system, är det något som ni tittar på?

– De har rätt att släppa ut. De har rätt att släppa ut 900 ton per år.

Foto: Anna Neiström

Men själva dispensen bygger väl ändå på att Senior har ett slutet system?

– Det finns inget krav på att det måste vara slutna system när vi prövar dispensen. De får max använda en viss mängd metylenklorid enligt dispensen.

– Vi prövar inte utsläppen eller konsekvenserna av utsläppen. De är redan prövade enligt miljöbalken.

Kan fråga om slutet system

Däremot kan Kemikalieinspektionen komma att kräva svar från Senior på frågor om det så kallat slutna system för metylenklorid som det påstår sig ha. Det är en av de frågor som varit omdiskuterad senaste året.

Kritiker menar nämligen att ett system som släpper ut uppemot 900 ton kemikalier per år inte kan anses vara slutet. Den mängden kan jämföras med hur mycket Göteborgsföretaget Wellspect brukade släppa ut; mellan tre och fyra ton per år under sista åren som de använde den giftiga kemikalien. En bråkdel av Seniors nivåer.

– Det kan vara en en aspekt där vi kommer att ställa frågor till företaget, säger Agneta Westerberg med anledning av det påstått slutna systemet.

– Planen är i alla fall att vi kommer att skicka ett kompletteringsbrev till dem nästa vecka där vi kommer att begära in vissa kompletteringar. Jag kan inte svara exakt vad de kompletteringarna kommer att handla om, men det här skulle kunna vara en aspekt.

Westerberg betonar dock, återigen, att Kemikalieinspektionens beslutar om själva användandet av metylenklorid, inte utsläppen.

– Det är den bedömningen vi gör. Inte när det är utsläppen externt utanför huset eller vilken konsekvens det får. Det prövas i miljötillståndet enligt miljöbalken, säger hon.

Och efter att Kemikalieinspektionen, länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen gett sina klartecken, så är de myndigheterna färdiga med frågan. Då går ansvaret tillbaka till kommunen.

– Det är kommunen som är tillsynsmyndighet. De beslutsfattande myndigheterna har egentligen gjort klart sitt arbete. Eskilstuna kommun och Samhällsbyggnadsnämnden är tillsynsmyndigheten som sedan ska tillsyna att villkoren enligt besluten följs, påpekar Kemikalieinspektionens avdelningschef Agneta Westerberg.

LÄS ÄVEN: Protester när kineser får släppa ut gift “för klimatet” i Eskilstuna