Allt lutar mot att det blir en folkomröstning i Filipstad kommun gällande det kontroversiella beslutet att slå ihop skolor och splittra klasser för att framtvinga integration.
Kommunens plan är att barn på förskolan och lågstadiet på Åsenskolan ska tvångsförflyttas till Strandvägsskolan, där mer än hälften av barnen har annat modersmål än svenska. Omorganisationen är tänkt att implementeras nästa år och kommer innebära att samtliga barn i tätorten berörs. På Åsenskolan ska alla elever mellan fjärde och sjätte klass gå.
Enligt skolchef Sten-Åke Eriksson är syftet att minska segregationen. Detta ska ske genom att splittra upp samtliga skolklasser, vilket innebär att hälften av barnens klasskamrater försvinner till andra klasser och väldigt många får byta lärare och skolmiljö. Föräldrarna till barnen på Åsenskolan ser inga fördelar alls med beslutet som klubbades i Filipstads barn- och utbildningsnämnd, i oktober.
LÄS ÄVEN: Filipstad kan tvingas chockhöja skatten när 9 av 10 utomeuropeiska migranter går på bidrag
Förhoppningen är en folkomröstning före jul
Oroliga föräldrar har hittills samlat in 764 av de 850 namn som krävs för att ta upp frågan i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna har även lagt en motion där de kräver folkomröstning i frågan.
– Vi tänker oss att få in begäran om en folkomröstning före jul och hoppas att det blir av i början av nästa år, säger Johan Sundström, som är en av föräldrarna som tagit initiativ till namninsamlingen, till SVT.
LÄS ÄVEN: S-styrda Filipstad ska räddas från konkurs med ny simhall och skattehöjning
“Olyckligt” med folkomröstning
En folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det förutsatt att inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig initiativet. Enligt Johan Sundström har flera av oppositionspartierna uppgivit att de inte tänker rösta mot kravet.
En som däremot inte är för en folkomröstning är Anders Nilsson (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Filipstad. Han anser tvärtom att det vore “olyckligt” med en folkomröstning. Han hävdar att det riskerar lägga “fokus på fel saker”.
LÄS ÄVEN: Schulman hyllar barndomshemmets förvandling till moské i Filipstad: ”Det var väldigt fint”
“Barn är inte integrationsverktyg”
– Vi har haft väldigt hög invandring och vi har väldigt många barn som inte behärskar det svenska språket och då måste vi försöka göra något åt det, säger han.
Enligt Anders Nilsson finns det inga alternativ. Som han ser det är det föräldrarnas plikt att låta sina barn användas som extralärare till de som ännu inte lärt sig svenska, något som Johan Sundström med fler, inte håller med om.
– Barnen kan inte göras till integrationsverktyg, det är inte deras utan politikernas uppgift att lösa segregationen, säger Johan Sundström.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.