En brittisk domstol slog på måndagen fast att Wikileaks-grundaren Julian Assange inte ska lämnas ut till USA. Han anklagas där för spioneri och dataintrång och kan om han fälls dömas till ett mycket långt fängelsestraff – upp till 100 år.

Det var klockan 12 på måndagen svensk tid som Westminster Magistrates Court meddelade sitt beslut om att USA:s begäran om utlämning av Julian Assange inte ska hörsammas.

Assange har via sina försvarare hävdat att de avslöjanden han gjort om USA:s olagliga militära operationer i bland annat Irak är ett journalistiskt arbete och anser sig utsatt för politisk förföljelse. Det är emellertid Assanges sviktande hälsa som ligger till grund för det aktuella beslutet.

Beslutet kan överklagas

Måndagens domstolsbeslut kan komma att överklagas till Storbritanniens högsta domstol och därefter även till Europadomstolen. Det är en process som kan ta flera år. Dessutom har den brittiska regeringen det sista ordet i frågan.

Assange har suttit frihetsberövad i Storbritannien sedan i april 2019 då han greps på Ecuadors ambassad i landet där han levt i ett flertal år under diplomatiskt skydd, ett skydd som Ecuadors regering dock efter ett regimskifte och påtryckningar hävde. USA valde i samband med det att begära WikiLeaks-grundaren utlämnad.

Tidigare sexbrottsmisstänkt i Sverige

Det ursprungliga skälet till att Assange sökte asyl i Ecuador var att han befarade en utlämning till Sverige för vidare utlämning till USA. WikiLeaks-grundaren var länge misstänkt för sexbrott mot två kvinnor, Sofia Wilén och S-politikern Anna Ardin, som ett led i ett svartsjukedrama, en brottsutredning som fått hård kritik.

Läs fler artiklar om Julian Assange på Samhällsnytt HÄR.