46-årige Dilan Yesilgöz-Zegerius kom till Nederländerna som barn från Turkiet och kan bli den som tar över som premiärminister efter Mark Rutte. Hon är invandringskritisk och vill begränsa invandringen till landet.

Det var i augusti som Dilan Yesilgöz-Zegerius valdes till ny partiledare för center-höger Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD. När Nederländerna går till val på onsdagen kan det alltså bli hon som tar över premiärministerposten. Nyval utlystes efter att Mark Ruttes regering föll i somras.

Resultatet är dock långt ifrån givet då VVD i mätningarna är jämstora med socialdemokraterna och Geert Wilders Frihetsparti.

Hennes far är kurdisk och mamman turkisk och hon föddes i Turkiet. Fadern sökte asyl i Nederländerna 1980. Några år senare, vid sju års ålder, följde hon efter med sin mor och syster.

Hon använder nu sin egen historia om hur hon kom till Nederländerna för att förespråka en stramare invandringspolitik. Partiet menar att ett för stort mottagande innebär att man inte har råd att ge alla chanser att bli ”ingenjör, sjuksköterska, polis, minister eller partiledare för VVD”.

Turkisk ilska

I hemlandet Turkiet tycks Dilan Yesilgöz-Zegerius emellertid inte vara alltför populär då hon av en regeringsvänlig tidning där i somras kallades ”turkarnas fiende” och en anhängare av terrorgruppen PKK.

Tidningen Sabah påstår att hon är ökänd för sin anti-turkiska attityd på ett brett spektrum av frågor, detta bland annat för att hon röstat för att beteckna massmordet på armenier under det osmanska rikets sista dagar som folkmord.

Tidningen uttrycker också bitterhet över att hon som justitieminister medverkat till att förbjuda hijab för kvinnliga poliser i landet. Förbudet man hänvisar till är en lag som förbjuder poliser att bära religiösa klädesplagg som huvuddukar, kippa och krucifix med sina uniformer.