➤ Incidentrapporter från Kista bibliotek som Samhällsnytt har fått ut återspeglar ett allt mer desperat säkerhetsläge där bibliotekarier inte känner sig trygga ens om de är två. Hot, våld, bråk och IS-propaganda har blivit vardag för personal på ”Sveriges bästa bibliotek”.

Tidigare i år kunde Samhällsnytt rapportera om ett knivslagsmål på biblioteket i Kista – som av den numera avgångna i sviterna av #metoo s-politikern Roger Mogert kallades ”Sveriges och världens bästa bibliotek”. En del av dem som kommenterade artikeln i sociala medier menade då att slagsmålet som kunde ha slutat med ett mord hade varit ett undantag i ett annars fridfullt bibliotek.

LÄS ÄVEN: S-toppens sextrakasserier belönas med fallskärm värd 5 miljoner

Samhällsnytt har begärt ut en sammanställning av incidentrapporter på biblioteket mellan september och december i år. Sammanställningen som omfattar en förhållandevis begränsad tidsperiod innehåller flera hotfulla incidenter och fysiska angrepp mot bibliotekarier.

Den 10 december skrev en besökare ut flera sidor och betalade inte för utskrifterna vilket man ska göra på ett bibliotek:

”När jag sa till honom att han måste betala för utskrifterna reagerade han kraftigt som om han blivit provocerad, gick nära och höjde rösten, knuffade mig och försökte rycka bort min tagg” – beskriver den drabbade bibliotekarien händelsen.

En annan incident inträffade den 22 november när några besökare spelade musik högt via sina mobiler:

”Därefter kommer en person fram till mig som själv talar arabiska och viskar att det personerna spelar är kampsånger med våldsbejakande texter och han ber mig att säga till personerna att stänga av.”

Bara en månad senare har en person som surfat på ”mycket våldsamma IS-sidor” på samma bibliotek påträffats. Enligt incidentrapporten skrev personen ord som ”skjut”, ”döda” samt tittat på en våldtäkt utförd av IS-terrorister. Detta var inte första gången som besökaren surfat på IS-sidor på bibliotekets publika datorer.

”Besökaren har även varit aggressiv mot besökare och personal vid tidigare tillfällen”, anmärker rapportförfattaren.

Vid ett annat tillfälle den 5 september blev en bibliotekarie hotad oprovocerat och kallad rasist:

”Jag sitter i stolen på barnavdelningen. En smal kille, 14-15 år gammal, kommer från ingenstans, snabbt, med en käpp liknande föremål i handen och går runt mig en hel ring, ansiktsuttrycket hotfullt och frågar ”Är du rasist, eller?”. Jag blir förvånad, han går (tror jag)  och plötsligt kommer han tillbaka och går en cirkel till runt mig, mycket nära mig och sedan runt barn i avdelningen. En annan kraftig kille i samma ålder tittar bara, smala killen kallar honom men han kommer inte i närheten. Jag känner mycket starkt obehag efter senaste oprovocerade attacker, särskilt när han har ett käpp i handen och går till info disken för att ringa till vakterna men killarna försvinner på en gång.”

Det verkar inte vara helt riskfritt att slappna av i bibliotekets hängmatta heller: enligt sammanställningen blev en man av med sina skor när han låg i hängmattan. Det har även stulits mobiltelefoner och en iPad på biblioteket.

LÄS MER: Knivhugg mot hjärta på ”Sveriges bästa bibliotek”

Den 3 november kissade en man på golvet framför läktaren på bibliotekets stora scen, somnade därefter och fick föras ut av Securitas-vakter. Händelsen klassas dock som ett miljöproblem eftersom ett pöl med kiss låg kvar på golvet i tre dagar trots att en ansvarig i lokalfrågor informerades.

Säkerhetssituationen i biblioteket uppfattas av anställda som så pass ansträngd att det skrivs en separat incidentrapport när bara två anställda närvarar vid bibliotekets öppning då de övriga är försenade:

”Personligen ville jag inte öppna biblioteket för jag anser att det är orimligt att vi ska vara två personer vid öppning”.

Läsarna kan ladda ned hela sammanställningen på följande länk.