Den ökände norsksvenske IS-resenären Michael Skråmo uppges ha gripits av kurdiska styrkor i Baghouz i nordvästra Syrien. Hans fru ska i början av året ha dött i samband med strider. Paret har sju barn. Uppgifterna går isär om var dessa nu befinner sig.

Michael Skråmo fick stor uppmärksamhet när han som etnisk nordbo konverterade till islam och sedan började rekrytera terrorister i Sverige för Islamiska statens räkning.

Efter att 2014 tillsammans med sin fru och fyra barn ha begett sig från Göteborg till Syrien fortsatte han sin rekryteringspropaganda därifrån och uppmanade även till terrordåd i Sverige. Under vistelsen i Syrien ska Skråmo och hustrun skaffat ytterligare tre barn.

Skråmo och andra IS-medlemmar som ännu inte gett upp har gömt sig i ett tunnelsystem man grävt i Baghouz som är terrormilisens sista fäste men nu också det håller på att falla. Hundratals IS-familjer ska ha gripits eller självmant överlämnat sig åt de syriska demokratiska styrkorna, SDF.

De som gripits eller överlämnat sig har enligt uppgift förts till olika läger och fängelser. Hur många IS-terrorister som fortfarande finns Baghouz-området är oklart, uppskattningarna varierar mellan några hundra till flera tusen.

Det är oklart om Skråmo kommer att utlämnas till Sverige för att ställas inför rätta för terrorbrott i svensk domstol.